Közélet

2010.09.26. 14:24

További beruházásokat sürgetnek

A megyei közgyűlés csütörtökön tartotta utolsó ülését, ahol újabb, 1,4 milliárdos kötvénykibocsátásról határoztak.

Máté Balázs

Amint az ismert, a megyei közgyűlés legutóbbi, egyben a választásokat megelőző utolsó ülésén újabb, 1,4 milliárdos kötvénykibocsátásról határozott.
Dr. Gulyás Emil – aki tizenkét éve irányítja a megyei önkormányzat MSZP-s képviselőcsoportját – ezt követően kifejtette, a szocialista frakciója olyan ellenzékként pozicionálta magát, melynek Baranya fejlődése fontosabb, mint a Fidesz ellehetetlenítése.

– Nem értettünk azonban egyet azzal – fogalmazott –, hogy a 2007-ben még abszolút többségben lévő Fidesz-frakció erőből átvitte a közgyűlésen az akkor hárommilliárd forint értékű svájci frank hitelét. Felhívtuk a figyelmet a súlyos kockázatokra, és javasoltuk, hogy a beruházásokhoz szükséges önrészt a korábbi szocialista vezetés által a Harkányi Gyógyfürdő eladásából megteremtett 1,6 milliárdos tartalékon felül, forintalapú fejlesztési hitelből egészítsük ki. Ez süket fülekre talált.

– Mindig eljön az igazság pillanata – szögezte le. – A forint gyenge, és ezzel közel kétmillió állampolgár a devizahitelek miatt katasztrofális helyzetbe került. A megyei önkormányzat is egyik áldozata a deviza-szerencsejátéknak, úgy tűnik azonban, vannak, akik saját kárukból sem tanulnak, hiszen a Fidesz újabb kötvénykibocsátással kíván időt nyerni.

 Dr. Hargitai János, a megyei közgyűlés kereszténydemokrata elnöke ezzel szemben a 2007-es kötvénykibocsátást jó, a mostanit elkerülhetetlen lépésnek minősítette.
– Azt sajnálom, hogy három éve, az akkori gazdasági helyzetben nem hat-, hanem csak hárommilliárd forintos kötvénykibocsátással léptünk ki a piacra, hiszen azt követően az árfolyamváltozásoknak betudhatóan jelentős nyereségre is szert tettünk – vélekedett a politikus.

– Jelenleg minden gondunk a közös örökségünk, a megyei kórház adósságából fakad, amit ki kell fizetnünk. Az év eleje óta tudjuk, hogy rákényszerülünk az újabb kötvénykibocsátásra, hiszen a tüdőszanatóriumot egyelőre nem lehet eladni, azonban a tartozást ki kell fizetni. Ezenkívül még azt választhattuk volna, hogy vagy nem látjuk el feladatainkat, vagy nem fejezzük be közösen elhatározott beruházásainkat – szögezte le.

Gulyás Emil a jövőről szólva úgy vélekedet, a szocialista frakció eddig, s a későbbiekben is azért fog dolgozni, hogy Baranya az ország legsikeresebb megyéi közé tartozzon. – Közös munkánk egyik legnagyobb eredménye az autópálya megépítése, valamint az EKF-hez kapcsolódó beruházások megvalósítása volt. Ezen eredményeket a most kormányzók vagy lekicsinylik, vagy magukénak vallják, pedig inkább gátolták, mint segítették a fejlesztéseket. Programunk fő tétele is az, hogy a foglalkoztatás növeléséhez az infrastruktúrát tovább kell fejleszteni, az intézményeket pedig hatékonyan és lakosságközpontúan működtetni. Be kell fejezni az autópályát a horvát határig, illetve meg kell hosszabbítani az Ormánság széléig, Szentlőrincig, mert ezzel a megye legelmaradottabb területei közelebb kerülnek a foglalkoztatási centrumokhoz.

Szomorúan látjuk, hogy a Fidesz nem támogatja Baranyában a kitörési pontot ígérő egészségipar fejlesztését. A már elnyert pályázatokat visszavonja. Mi úgy gondoljuk, szükség van a pogányi repülőtér valós forgalomba helyezésére is, a baranyai turizmusnak, ezen belül az egészségturizmusnak elemi érdeke a gyors, kényelmes légi közlekedés megvalósítása. Harkány, Siklós és Szigetvár csak így juthat fizetőképes nyugat- és észak-európai gyógykezeltekhez. Ehhez persze szükséges – többek között a harkányi kórház esetében már az előző kormány által megítélt – a fejlesztési források kifizetése.

Dr. Hargitai János a jövővel kapcsolatos felvetésekről úgy vélekedett, az új kormány már egy sor olyan intézkedést hozott, amik a Gulyás Emil által említett tervek valóra váltását segítik. Ilyen például az Orbán Viktor által bejelentett, 29 pontos gazdasági intézkedési terv, az abban foglaltak jelentős részére vonatkozóan már a törvényalkotási folyamat is lezárult. A Széchenyi-terv II. pedig ugyancsak olyan célokat szolgál, mint a kis- és középvállalkozások segítése, ily módon új munkahelyek megteremtése, a megújuló energiaforrások kiaknázása, az egészségturizmus fejlesztése, vagy éppen a tudásalapú társadalom létrehozása.

Dr. Bokor Béla, a Baranyai Emberekért Szövetség frakcióvezetője az elmúlt időszakban betöltött szerepükről szólva hangsúlyozta, képviselőcsoportjuk – ami az egyetlen független volt a közgyűlésben – a fajsúlyos kérdésekben egyezségre jutott, ezért együtt szavazott a frakciókkal, így közreműködtek az eddig soha nem látott mértékű beruházások, mint például a Baranyai élménykörút elemeinek, a Tudásközpont és a Nagy Kiállítótér megvalósításában. Kiemelte, eredmény az is, hogy az ezzel járó anyagi terhek mellett megmaradt az intézmények működőképessége úgy, hogy a szolgáltatások színvonala nem csökkent. Megítélése szerint a közgyűlésben független frakcióként a civil kontrollt jelentették, amire szerinte az új összetételű közgyűlésben is szükség lesz.

Az utolsó közgyűlésen egyébként mind a Fidesz-KDNP, mind az MSZP részéről felszólalók úgy vélekedtek, vitáik dacára a képviselők politikai vitakultúrája európai szintű volt, ellentétben sok esetben az Országgyűlésben tapasztaltakkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!