Közélet

2008.01.24. 13:01

Továbbra is tó nélkül maradhat Pécs

A közeljövőben sem lesz tó Pécsett, bár már számos elképzelés született erre. A Tüskésréti-tó növekedése ugyan halad, de pályázati forrás hiányában ennek gyorsítására nem nagyon van esély.

Nyaka Szabolcs

Azt szinte minden városba látogató megjegyzi, hogy Pécs bővelkedik ugyan természeti szépségekben, ám egy valami nagyon hiányzik: a víz. Pécsnek se folyója, se nagyobb tava nincsen. Az elmúlt években számos elképzelés is napvilágot látott ez ügyben, az egyik legreálisabbnak a Tüskésrét „vizes részének” fejlesztése látszott. Innen ugyanis földet termelnek ki, hogy a rekultivációs területhez felhasználják, így a ma még meglehetősen gondozatlan részen, ha nem is gyorsan, de bővül a tó.
Ez persze önmagában nem oldja meg a kérdést, hiszen a tóhoz számos kiegészítő funkció is kellene, hogy egyáltalán vonzó legyen az odalátogatóknak és a helyieknek. Erre is számos ötlet merült fel már a ’90-es években is. Egyebek mellett még egy olyan ötlet is szóba került, hogy Romonya környékéről lehetne oda termálvizet szállítani. Ez a felvetés végül elhalt.

A pécsi önkormányzatnál is készült elképzelés. A tüskésréti terület a városfejlesztési tervekben mint szabadidős felüdülésre szolgáló terület szerepelt. Fölmerült, hogy parkot és sportolásra is alkalmas térséget kellene létrehozni.

Azt, hogy ez az első hallásra kissé különös ötlet („hozzunk létre egy tavat a víz nélküli Pécsett”) nem csak a helybeliek hóbortja, jól mutatja az önkormányzat által megrendelt fejlesztési tanulmány. Az anyagot ugyanis egy hozzáértő, külső szakértő cég készítette, s bizony ebben is azt olvashatjuk: nagy hiánya Pécsnek egy összefüggő nagyobb vízfelület, ennek fejlesztésére szükség volna.

Tavaly nyáron még úgy is tűnt, felcsillan a remény. Akkor Gonda Tibor alpolgármester lapunknak elmondta, a mostani rekultivációs munka úgymond melléktermékeként kialakuló Tüskésréti-tó munkálatainak felgyorsítására esetleg európai uniós forrás adhat reményt. A városnak egy terve is volt, amely alapján sportolásra is alkalmas vízfelület, szabadidő-központ esetleg gyermektábor létesülhetett volna. Sőt, a jelenlegi tavat is megvizsgálták, s igazán reménytkeltő, hogy a víz minősége egyre jobb.

A pécsi önkormányzattól származó értesüléseink szerint azonban – bár komolyan átvizsgálták az erre szakosodott pályázati lehetőségeket – nem találtak olyan alapot, amelyből a közeljövőben pénzhez lehetne jutni. Mivel a költségek több milliárd forintra rúgnak (hiszen nemcsak új létesítményeket kellene felhúzni, hanem a tófejlesztés mellett olyan alapberuházásokra is szükség van, mint egy, a területet feltáró jellegű út), erre a város kasszájából biztosan nem jut pénz. Ugyanakkor a szakmai programot fenntartja a város, hátha előbb-utóbb megnyílik egy olyan pályázati forrás, amely esetleg a Tüskésréti-tó álmait közelebb hozhatná.

Címkék#Gonda Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!