Közélet

2016.03.07. 13:28

Tragikus körülmények között hunyt el egy pécsi egyetemista

Elhunyt fiának szeretne igazságot, emiatt indított kártérítési pert a Pécsi Tudományegyetem ellen az az édesanya, akinek 24 éves, életerős fia egy felkartörés miatti műtétet követően veszítette életét egy pécsi klinikán. Allergiás reakció volt a halál oka.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

– Tudom, hogy a gyerekemet már nem kaphatom vissza, de nem szeretném, hogy ez bárkivel is megismétlődhessen, mert ilyennek senkivel sem szabadna megtörténnie – fogalmazott lapunknak az az édesanya, aki 24 éves fia elvesztése miatt pereli a Pécsi Tudományegyetemet. A hölgy azt is mondta, hogy igazságot is szeretne fiának.

A fiatalember tavaly januárban hunyt el, az akkor még a volt Honvédkórházban működő traumatológiai klinikára szállították be, mert eltört a felkarja, barátaival történő szkanderezést követően. A fia makkegészséges volt, sportolt, a PTE Közgazdaságtudományi Karának hallgatója volt. Az édesanya éppen vidéken tartózkodott, amikor az eset történt. Fia nem is értesítette, s ezt kérte barátaitól is, amikor megtudta, hogy műteni fogják, nem akarta felzaklatni édesanyját, mondván csak eltörte a felkarját, még ha végül arra is jutottak a klinikán, hogy emiatt megoperálják.

A család jogi képviselője, dr. Martin Zoltán pécsi ügyvéd lapunknak azt mondta, hogy szerinte az is aggályos, hogy a fiatalember egyáltalán hozzájárult-e az altatáshoz, mert szerinte az aláírás hitelességéhez kétség férhet. Mindez szerinte amiatt fontos, mert ha hozzá sem kezdhettek volna az altatáshoz, a fiú ma is élhetne.

Az ügyvéd egyértelműen úgy látja, hogy a 24 éves pécsi egyetemista halálát egy, a műtét közben, az altatószer beadása miatt fellépő allergiás reakció okozta, valamint az, hogy nem kapott időben, és megfelelő mennyiségű ellenszert.

Az elhunyt fiúnak egy általa sem ismert, ritka genetikai eltérése volt. Magát az eltérést az orvostudomány ismeri, és tudják róla, hogy halálos reakciót vált ki az altatószertől, de van rá ellenszer, amit éppen ezért tartani kellene a műtőkben.

Dr. Martin Zoltán hangsúlyozta, hogy egy, az interneten is elérhető, Zacher Gábor toxikológus által jegyzett publikáció is megerősíti, amit az ellenanyag használati útmutatója is tartalmaz, miszerint az ellenszert azonnal, illetve a lehető leghamarabb be kell adni. Zacher Gábor tanulmánya szerint a tünetek jelentkezésétől számított legkésőbb húsz percen belül kell beadni a szérumot. A fiatalember számára azonban – állítja dr. Martin – késve rendelték meg egy másik egységből a szérumot, és másfél óra telt el a tünetek jelentkezése után addig, hogy beadták neki a szert.

Dr. Martin Zoltán hozzátette: a beteg a szérumból a használati utasításban – a testsúlyához igazodó – előírt mennyiségből csupán a kezdő dózist kapta meg, ennek eredményeként jobban is lett, de a túléléshez szükséges további dózisok már nem álltak rendelkezésre, így állapota gyorsan rosszabbra fordult. Az ügyvéd szerint emiatt felmerülhet a foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés bűncselekményének a gyanúja is.

A szérum beadását követő átmeneti javulás után tehát a fiú állapota rosszabbodott, majd másnap hajnalra elhunyt.

A Pécsi Tudományegyetemet is kerestük az ügy miatt természetesen, de azt írták vissza, hogy a PTE Klinikai Központja – tekintettel arra a tényre, hogy az orvosi titoktartás körébe eső adatokról kellene nyilatkoznia, valamint hogy polgári peres eljárás van folyamatban – az esetről nem adhat tájékoztatást. Mindemellett azonban azt ígérték, hogy ha a peres eljárás jogerősen lezárul, nyilatkozni fognak az ügyben.

Amerikai halottkémekről beszélt az ügyvéd

Miért nem büntetőper van folyamatban, ha valóban olyan súlyú szabályszegés történt a klinikán, amit állít? – tettük fel a kérdést dr. Martin Zoltánnak. Az ügyvéd erre azt mondta, hogy a rendőrség megszüntette a közigazgatási eljárást, arra hivatkozva, hogy a boncolási jegyzőkönyvben írt orvosszakértői vélemény szerint nem történt késedelem vagy orvosi mulasztás. Ezzel szemben az ügyvéd elmondása szerint a rendőrségre benyújtott orvosi iratok között nem volt a beteg által aláírt altatási hozzájáruló nyilatkozat. Dr. Martin továbbá azt is hangsúlyozta, hogy a pécsi egyetem által foglalkoztatott orvosszakértő írta alá a boncolási jegyzőkönyvet, amely egyetem dolgozói gondatlanságból közrehatottak az ügyvéd szerint a fiatalember halálában. Végül azt tette hozzá mindezekhez, hogy az USA-ban ilyen nem fordulhatna elő, mert az ottani halottkémi rendszer el van különítve a gyógyító intézményektől.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!