Közélet

2011.06.29. 19:51

Traumatológia: CT nélkül

Május óta nem működik a CT a Pécsi Tudományegyetem Traumatológiai Centrumában, ki kell cserélni. Használt, de a korábbinál jóval modernebb gép érkezhet a sürgősségire.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Másfél hónapja nincs CT-vizsgálat a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Traumatológiai Centrumában – erősítette meg a Dunántúli Napló információit dr. Kollár Lajos, a PTE Klinikai Központjának főigazgatója.

Ez év májusában, a hónap második felében elromlott ugyanis az Akác úti sürgősségin elhelyezett – de nem csak azt, hanem más egységeket is kiszolgáló – CT-berendezés, mégpedig úgy, hogy a meghibásodás miatt a műszer nem is javítható. Dr. Kollár Lajos kiemelte, hogy már folyamatban van egy új műszer beszerzése.

-------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! CT nélkül maradt a pécsi traumaközpont - mi a véleménye?
-------------------------------------------------------------------------

Azt megtehették, hogy gyorsított, zártkörű, meghívásos közbeszerzési eljárást hirdettek a speciális röntgenkészülék beszerzésére. Három cégtől kértek ajánlatot a használt műszer leszállítására, az egyetemnek ugyanis most legfeljebb 40 milliója van erre, abból viszont újat nem kapnak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A gyors CT-vizsgálat bizonyos esetekben eldöntheti a sérült sorsát is
[/caption]

Ám a főigazgató elmondta, hogy ez is sokkal jobb és modernebb lesz mint az előző, ami igazság szerint már kiöregedett műszer volt. Kollár professzor reményei szerint úgy három héten belül beszerezhetik az új gépet, és munkába is állítják.

Több orvossal beszéltünk, és egyöntetűen állították, hogy az időtényező akár rendkívüli fontosságú is lehet, ha CT-vizsgálatról van szó. Ma ugyanis – átmenetileg – a sürgősségire vitt betegeket a mentők átszállítják a Rét utcai Idegsebészeti Klinikára, és az ottani CT-n vizsgálják meg őket, ha szükséges. Azokat is mentővel viszik a traumaközpontból a Rét utcába, akiket előtte mentőhelikopterrel szállítottak, ami az időveszteség mellett egy újabb szállítás traumáját is jelenti.

Pécsett még egy harmadik helyen, a 400 ágyas klinikán is van CT, ahol ugyancsak le tud szállni a mentőhelikopter. A Rét utcában jelenleg nem tud landolni a gép, dr. Kollár Lajos viszont azt mondta, dolgoznak azon, hogy változtassanak ezen a helyzeten. Különleges és most igen szerencsés helyzet, hogy Pécsett három CT is van, mert több, vonzáskörzetét tekintve Pécshez hasonlatos városban egy, legfeljebb két ilyen műszer található, és több traumatológián egyáltalán nincs CT, bár kétségtelen, hogy ez volna az ideális helyzet.

Csupán egy héttel nőtt meg a várakozási idő

A Pécsi Tudományegyetemen a CT-vizsgálatra váró betegek átlagos várakozási ideje kb. 4 hét az egyetem közlése szerint. Speciális vizsgálat esetében, mint például a szív CT-vizsgálat, amelyet néhány helyen végeznek csak az országban, a várakozási idő 3-4 hónap – ez azonban a betegek kis százalékát érinti. Kérdésünkre azt is elmondták, hogy az Akác úti CT-berendezés időleges kiesése a betegfogadási listán szereplő betegek várakozási idejét átlagosan kb. 1 héttel növelte meg. Ez annak is köszönhető, hogy meghosszabbították az orvosok, asszisztensek munkaidejét, és növelték a két műszakot ellátó orvosok számát ott, ahol működik Pécsett a CT.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!