Közélet

2006.10.25. 09:36

Tubes, lokátor: sanszos a népszavazás

Pécs | A szükségesnél ezerrel több, 13 750 aláírást gyűjtöttek össze kedd estig a Civilek a Mecsekért Mozgalom aktivistái a Tubesre tervezett lokátor elleni népszavazáshoz. Az íveket pénteken délután adják le.

Babos A. (Dunántúli Napló)

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Dr. Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője Sólyomné Baranyai Elza és Balogh Gábor segítségével számolja a támogató aláírásokat (fotó: Löffler Péter)
[/caption]Pécs Átlépte a Tubesre tervezett lokátor elleni népszavazás kiírásához szükséges érvényességi küszöböt a civilek által gyűjtött aláírások mennyisége – jelentette be kedden a Dunántúli Naplónak Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) szóvivője. Természetesen azt, hogy hány érvényes aláírás lesz végül, majd a helyi választási bizottság dönti el, amelynek a lejárat napján, e hét péntek délután két órakor juttatják el az íveket, tette hozzá Vicze Csilla. Tegnap estig a minimumnál ezerrel több, 13 750 pécsi választópolgár járult hozzá nevével, aláírásával az ügydöntő helyi referendumhoz. A civilek azonban úgy gondolják, nagyjából kétszer ennyien írhatták alá az íveket olyan aktivistáknak köszönhetően, akik ismeretségi körükben vitték körbe azokat.

– Ezeket a CMM két helyszínre, a Dante kávézóba és a kegytárgyboltba várja vissza, de csütörtök estig négy további helyszínen, a Széchenyi téren, a Konzumnál, a Mecsek Áruháznál és a Csontváry úti ABC-nél folytatják a gyűjtést – közölte a szóvivő.

Ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen, a választók több mint felének, több mint 63 ezer embernek a részvétele szükséges, ami nem lesz könnyű. Az önkormányzati választáson kevéssel 60 ezer alatt volt a részvétel. Ezt a civilek is tudják, ezért is számítanak még minden támogatóra, és terveznek külön kampányt a népszavazás előtt.

Tasnádi Péter: Figyelembe kell venni az eredményt

Nem szeretne feltételezésekbe, jóslatokba bocsátkozni a népszavazásról vagy annak eredményéről Tasnádi Péter, ezért óvatosan fogalmaz a kérdésről. Pécs polgármestere azonban érdeklődésünkre kifejtette, ő mindenképpen a pécsiek pártján áll, az ő akaratukat képviseli. Amennyiben meglesz a népszavazás, annak eredményét megfelelő súllyal veszi figyelembe a következő lépésnél. Azt mindig hozzá kell tenni majd, hogy a választáson a pécsiek hány százaléka voksolt, így az a városlakók mekkora részének véleménye. Nem lehet tudni ugyanis, hogy mások, akik nem szavaztak, miként vélekednek, jelentette ki a polgármester.

A hitelesítéstől a közgyűlési döntésig tartó út

Első lépésben a civilek által a helyi választási bizottságnak benyújtott aláírásgyűjtő íveket a bizottság hitelesíti. Azután – ha megvan a szükséges, legalább 12 709 érvényes aláírás – a város polgármestere a közgyűlés elé terjeszti a népszavazást célzó kérelmet. A testület dönt az időpontról és a pontos kérdésről 30 napon belül. Érvényes lesz, ha legalább 63 500 ember voksol. Ha a népszavazás érvényes és eredményes, az a közgyűlésre kötelező érvényű. Ha nem érvényes a népszavazás, akkor is kötelező a közgyűlésnek napirendre tűznie a kérdést, de akkor szavazhatnak a szavazók többségének véleményével ellentétesen is.

A hitelesítéstől a közgyűlési döntésig tartó út Első lépésben a civilek által a helyi választási bizottságnak benyújtott aláírásgyűjtő íveket a bizottság hitelesíti. Azután – ha megvan a szükséges, legalább 12 709 érvényes aláírás – a város polgármestere a közgyűlés elé terjeszti a népszavazást célzó kérelmet. A testület dönt az időpontról és a pontos kérdésről 30 napon belül. Érvényes lesz, ha legalább 63 500 ember voksol. Ha a népszavazás érvényes és eredményes, az a közgyűlésre kötelező érvényű. Ha nem érvényes a népszavazás, akkor is kötelező a közgyűlésnek napirendre tűznie a kérdést, de akkor szavazhatnak a szavazók többségének véleményével ellentétesen is. Dr. Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője Sólyomné Baranyai Elza és Balogh Gábor segítségével számolja a támogató aláírásokat (fotó: Löffler Péter) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!