Közélet

2016.03.21. 17:13

Tucatnyi diákot vitt el a mentő a kémia óráról Komlón

Klórgáztól lettek rosszul a diákok kémiaórán, akár rendőrségi eljárás is lehet az ügyből.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

Dühös és kétségbeesett nagymama hívta lapunkat, hogy a gyerekekkel, köztük az ő unokájával klórgázt szagoltattak kémia órán a komlói Gagarin Általános Iskolában hétfő délelőtt. Elmondása szerint a diákok köhögni kezdtek, amikor az oktató megmutatta nekik az anyagot, amiről tanultak, állítólag volt olyan gyerek is, aki hányt. Az ő unokája már a mentőből hívta fel az édesapját, neki szédülésre panaszkodott, és a lábát sem érezte térdtől lefelé. Tudomása szerint összesen tucatnyi diákot vittek el a mentők a Pécsi Gyermekklinikára, mindenkit megfigyelés alatt tartanak, vannak, akik infúziót is kapnak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ha a Breaking Bad-főhős Walter White lenne a kéma tanár Komlón, akkor így sikerült volna a kísérlet... (illusztráció)
[/caption]Megkerestük az ügyben a KLIK komlói tankerületi igazgatóját. Király Istvánné lapunk kérdésére elmondta, őt az iskola vezetése arról tájékoztatta, hogy amint a kémia tanárnő észlelte, hogy a diákok rosszul vannak az órán, azonnal megtette a szükséges lépéseket. Hívták a mentőket, majd sorban a szülőket is. Hozzátette, a pontos körülményeket egyelőre belső vizsgálattal próbálják kideríteni. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a gyerekeknek nem lett komoly baja, de többet majd csak akkor fognak tudni, ha a diákokat kiengedték a kórházból. 

Amennyiben a tanár felelőssége bebizonyosodik, rendőrségi eljárás is indulhat ellene.

Decsi Tamás, a pécsi gyermekklinika igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta, az intézményükbe kora délután felvett tizenegy diák mindegyike "megnyugtató állapotban van", a tünetek nem ismétlődtek, egyiküket már hazaengedték.
   
Kiemelte, az iskolások klórgázfejlesztési kísérletben vettek részt és a gázba beleszagolva nyálkahártya-irritációból származó tüneteteket - köztük orrfolyást, hányingert, egy esetben hányást - produkáltak.   

Decsi Tamás megjegyezte, a kórházba került diákok között két asztmás gyermek is van, de ők is jól vannak, 24 órán belül várhatóan minden komlói iskolást haza tudnak engedni.

Két év próba egy másik ügyben

Komlón már nem ez az első eset, hogy gyerekek kerülnek kórházba klórgáz belélegzése miatt. Négy éve a városi uszodában sósav helyett hipó került az egyik tartályba, az anyagok keveredése pedig azonnal beindította a klórgázképződést. Amint a dolgozók észlelték a tévesztést, azonnal jelentették, valamint vízzel kezdték hígítani a keveréket. Az intézmény munkatársai értesítették a tűzoltókat, és megkezdték az épület kiürítését, ahol több általános iskolás és gimnazista diák volt oktatáson – mindannyiukat az épület mögötti játszótérre terelték.

A klórgáz belélegzése miatt többen orvosi ellátásra szorultak a nap folyamán, a mentőszolgálat információi szerint 17 főt láttak el – közöttük egy felnőttet, aki öt gyermekkel a helyszínen maradt. A többieket kórházba szállították, és 24 órás megfigyelésre bent tartották.

A két gépészt foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt első fokon két év próbára bocsátották.

Halálos lehet

A klórgázmérgezés tünetei a belélegzett klórgáz koncentrációjától függenek. Enyhe esetben köhögés, nehézlégzés, orrfolyás, nyáladzás, könnyezés jelentkezik. Súlyosabb esetekben a görcsös köhögés, nehézlégzés, orrfolyás, nyáladzás, könnyezés mellett mellkasi fájdalom jelentkezhet, később tüdővizenyő alakul ki. Nagy koncentrációban belélegezve a gége záróizmainak és a hörgők izmainak azonnali és súlyos görcse miatt perceken belül bekövetkezhet a fulladásos halál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!