Közélet

2012.09.11. 17:49

Tudják, hol lehet akna, tavasszal indul a munka

Több mint egymillió négyzetmétert kell átvizsgálniuk robbanószerkezetek után kutatva a tűzszerészeknek a horvát–magyar határnál. Az aknatérkép elkészült, a mentesítés tavasszal kezdődhet.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Elkészítették a szakemberek azt a digitális térképet, amely alapján tavasszal elkezdődik az aknamentesítés a horvát–magyar határon, a Duna és a Dráva közötti, nyolcvan kilométeres szakaszon.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A rendőrségnek nincs aknamentesítő egysége, így a feladat elvégzésére közbeszerzési eljárást írnak ki (fotó: AFP)
[/caption]

– Az előzetesen vártnál jóval nagyobb az átvizsgálandó terület, több mint egymillió négyzetméterről van szó – mondta a Dunántúli Napló érdeklődésére Bózsing György alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság határrendészeti szolgálatának vezetője. – Ennek az az oka, hogy a határ innenső, magyar oldalát nem öt, hanem átlagosan tíz méter szélességben kell átvizsgálni. A térkép a horvátok adatai, a már meglévő információink, valamint a határ menti településeken tartott lakossági fórumokon elhangzottak alapján készült – tette hozzá.

Miután a rendőrségnek nincs aknamentesítő egysége, a feladat elvégzésére nemzetközi közbeszerzési eljárást írnak ki. A kivitelezést elnyert cég kiválasztását követően tavasszal kezdődhet meg az aknák felszedése, várhatóan egy-két hónapot vesz igénybe a művelet. A feladatra uniós pályázaton nyert támogatás, egymillió-egyszázezer euró, vagyis több mint háromszázmillió forint áll rendelkezésre. A délszláv háborúk során robbanószerkezetek sokaságát telepítették a térségbe, arról viszont mindeddig semmilyen hivatalos adat nem volt, hogy összesen hányat ástak el, és főleg, hogy hová. A délszláv háborúban a szerb hadsereg biztosan rakott le aknákat, és erről aknatérkép is van – ám az utánuk következő szabadcsapatok valójában már ötletszerűen rejtették el az aknákat.

Mindegyik határ menti település érintett

A MEGYÉBEN a horvát–magyar határ mentén tizenhárom település található. Ezek mindegyikének közelében – Kölkedtől Sátorhelyen át egészen Oldig – rejthet robbanószerkezeteket a föld az előzetes vizsgálódás tapasztalatai szerint, tehát ezeken a területeken is zajlanak majd aknamentesítési munkálatok. Az aprólékos feladat elvégzése során lakott részeket várhatóan nem fognak lezárni, viszont egyes falvakat déli irányban csak korlátozottan lehet majd elhagyni.

Udvaron viszont elképzelhető, hogy egyes lakóépületeket is kiürítenek, míg átvizsgálják az érintett házakhoz tartozó kerteket. Ott ugyanis a határ tulajdonképpen egyes házak kerítésénél húzódik. Éppen ezért könnyen elképzelhető, hogy a telkekre is jutott a robbanószerkezetekből. Erről egyébként a lakók is meg vannak győződve, olyannyira, hogy a veszélyesnek tartott területeket máig nem művelik.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!