Közélet

2009.02.23. 06:30

Tudományos program a gyerekkori túlsúly ellen

Az óvodások és az alsó tagozatos kisiskolások egészségi állapotának, életmódjának felmérése közben több dologra figyeltek fel a pécsi gyermekklinikán.

Kozma Ferenc (DN)

Az uniós, több országban is elkezdett IDEFICS-egészségfelmérő program első eredményeiből kiderült, hogy a vizsgált  2600 pécsi és mohácsi gyermek 16,4 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, és csak minden tizedik sportol-mozog úgy, ahogyan azt kéne.

Sőt, amint azt dr. Kovács Éva, a gyermekklinika főmunkatársa, orvos-pszichológus jelezte,  5,5 százalékuknak magas a vérnyomása, 26 százalékuknak emelkedett a koleszterinszintje. A gyerekeik átlagosan 128 percet töltenek naponta a szabad levegőn (udvaron, utcán, játszótéren, sportpályán) és 90 percet ülnek a tévé előtt. Az is szembetűnő, hogy a testnevelési foglalkozások, órák kihasználtsága alig 50 százalékos! Ezért aztán felkérték a Pécsi Tudományegyetem dr. Rétsági Erzsébet vezette Testnevelés- és Sporttudományi Intézetének munkacsapatát, hogy a genti egyetem ajánlása alapján dolgozzák ki a „tornaórák pörgősebbé tételének” módszertanát. A munka elkészült, s már bemutatták Pécsett, márciusban pedig Mohácson ismertetik. A gyerekeknek tetszik, érdeklődnek iránta a pedagógusok, ugyanis megannyi új játékos elemet, mozgást ajánlanak, közte a különféle „gyermekmozgató” trükk bevetését. A cél a tornaórák megszerettetése, azaz óva intik az alsó tagozatban többnyire szakképzetlen testnevelőket, hogy „mozgással büntessék” a kisdiákokat. A tematikát bármelyik iskolának, óvodának szívesen átadják.

Dr. Molnár Dénes professzor, a gyermekklinika igazgatója úgy véli, hogy mind a tanárok, szülők és diákok körében örömmel fogadják a programból fakadó életmód-ajánlásaikat, amelyeket nem negyvenéves korban kell komolyan venni, hanem a kora gyermekkortól kezdve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!