Közélet

2013.02.12. 11:03

Tüke Busz: felszólalt a kirúgott szakszervezetis

A városfejlesztési bizottság ülésén a felmentett szakszervezeti vezető az egyre kínosabb Volvo-ügyet is felhozta.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Tüke Busz: meghallgatja a bizottság Hofekkert

Ritka látvány, hogy a sajtó megrohamozza a pécsi önkormányzat városfejlesztési és kommunális bizottságának az ülését, most azonban az eredeti terv szerint a Tüke Busz Zrt. aktuális helyzetéről is tárgyalnának.

Oszoli Dénes (KDNP), a pécsi önkormányzat városfejlesztési és kommunális bizottságának elnöke azt kérte, vegyék le napirendről a Tüke Busz Zrt. aktuális helyzetéről szóló tájékoztatót. Amiatt kérte ezt, mert néhány hete meghallgatták Árki Sándort, a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatóját.

Sajnos azonban semmi újdonság nem történt azóta. Amiatt sajnálkozott bevallása szerint Oszoli, mert „egy dologra várunk mindannyian, azt hogy megfelelő buszok legyenek, amit a Tüke Busz meg tud vásárolni”.

Csak megjegyezzük, hogy annyi „újdonság” történt azóta, méghozzá az elmúlt héten, hogy kiderült, a pécsi Tüke Busz elől a BKV elvitte a kiszemelt használt svájci Volvókat. Igaz, miután ez kiderült, Árki Sándor már azt mondta, hogy ezek a buszok nem is igazán jók, gyakorlatilag a pécsiek örülhetnek, hogy nem vették meg őket.

Keresztes László Lóránt (LMP) hangsúlyozta, hogy szó sincs politikai akcióról. Ő kezdeményezte a mára tervezett meghallgatást. Felháborodásának adott hangott amiatt, hogy a Tüke Busz Zrt.-t vezérigazgatójával két hete egyeztet, ő kérte a mai napot, de tegnap lemondták az időpontot.

Baracsi László, a cég gazdasági vezetője arról tájékoztatta Keresztest, hogy tegnap kapott egy levelet arról, hogy ne jöjjön el ma a bizottsági meghallgatásra. Ők egyébként felkészültek a mai napra. Keresztes szeretné tudni, hogy ki mondta le a Tüke Busznál a meghallgatást.

Schmuck szerint új vezérigazgató kell, ha a mostani nem működik együtt

Schmuck Roland (MSZP) szerint külön nagy felkészülésre sem lett volna szükség, csupán a vezérigazgató jelenlétére. Őneki ugyanis tudnia kell arról, most hogyan áll a társaság szénája.

Nem érti, hogy a vezérigazgató miért nincsen itt. Ráadásul ő kérte ezt az időpontot. Ha nem hajlandó együttműködni velük, akkor új vezáérigazgatóra lenne szükség, fogalmazott Schmuck.

Erb elcsodálkozott, és egy öreg orosz szivattyúról beszélt

Borzasztó, hogy nem tudok olyan pozitív dolgot mondani, amilyet szeretnék – ezzel kezdte beszédét Erb József. A bizottság fideszes tagja meglepődött, amikor meglátta, mennyi sajtós jött ma el, s hogy „az ő kis bizottságuk” munkájára ennyien kíváncsiak. A Tüke Busznál hősies munkát végeznek, hogy ezeket a buszokat nap mint nap működésbe hozzák. Ő maga is átérzi ezt, mert tudja milyen nehéz egy öreg orosz szivattyút működésbe hozni.

Nem is hívta meg Oszoli a mai napra Árki Sándort?

Álságos azt felvetni, hogy miért nincs itt a Tüke Busz vezérigazgatója Oszoli Dénes szerint. Most ugyanis azt mondta, hogy ő meg sem hívta Árkit, mert nem látta értelmét.

Tudnak azonban így is számokat. Például azt, hogy nagyjából 110 üzemképes busszal tud számolni a Tüke jelenleg, amellyel nem lehet tartani a menetrendet. (Úgy tudjuk, Pécsett mintegy 124 buszra működőképes lenne szükség a csúcsidőszakokban.)

Oszoli szerint az, hogy nem járnak a buszok, az sarkos kifejezés, úgy pontosítaná, hogy kimaradnak járatok. Azt kell megvizsgálni, hogy ez mennyire tartós helyzet.

Akár egy válságmenetrend is szóba kerülhet Oszoli szerint

Azt el tudja képzelni Oszoli Dénes, hogy egy átmeneti időre válságmenetrendet írjanak a Tüke Busznál, mert annál rosszabb nincs, hogy valaki kiáll a megállóba, és nem jön a busz, aminek jönnie kellene. Oszoli még azt is szerencsésebbnek tartaná, ha kevesebb busz járna, de azok pontosabban. Amúgy a megoldást a szervizelés felpörgetésében látja.

Tárgyalnak a Tükéről, meghallgatják Hofekkert

Beteg a bizottság Erb József melletti másik fideszes tagja, Huba Csaba, így a kormányoldalt képviselők mégsem tudták levetetni a napirendről a Tüke Buszról szóló előterjesztést. Oszoli és Erb a levételről, Schmuck és Keresztes a napirend megtárgyalásáról szavazott. S miután az elnök azt mondta, hogy Hofekkert akkor hallgatják meg, ha a napirendet is megszavazzák, így a karácsony előtti buszos akció miatt december végén felmentett buszos szakszervezeti vezető elmondhatja véleményét a bizottság előtt.

Személyes felhatalmazást „kapott” Orbán Viktortól

Hofekker Ferenc szakszervezeti vezető azzal kezdte, hogy személyesen Orbán Viktor miniszterelnöktől kapott tegnap felhatalmazást arra, hogy itt, a bizottság előtt elmondja a véleményét. Ara utalt, hogy Orbán Viktor a tévében kijelentette, hogy minden magyar ember álljon ki magáért.
Nem értette ugyanakkor, hogy miért csak ma, február 12-én hallgatja meg az önkormányzat a Tüke munkavállalói oldalát egy ilyen fontos kérdésben, hisz a december 21-i akció után Páva Zsolt polgármester személyesen rendelte el az eset azonnali vizsgálatát.

Azt mondta, hogy a buszok rossz műszaki állapotát a Tüke 2012. áprilisi indulása óta folyamatosan jelezték a cég vezetésének.
A buszsofőrök hétvégente, szabadidejükben próbálták a kisebb javításokat elvégezni, hogy a buszok működőképesebbek legyenek, külön pénz nélkül. A vezérigazgató erről tudott, bár személyesen egyszer sem volt jelen. Ez nem kötelező feladatuk, de gondoskodnak a buszokról.

„Önöket valaki félretájékoztatja”

A Tüke Busz Zrt. vezérigazgatója, Árki Sándor által aláírt, december 21-i, a tavalyi buszos akció napján kiadott sajtóközleményt cáfolta pontról pontra Hofekker Ferenc. Kiderült például, hogy a Tüke közelményével szemben nem nettó 220 ezer forint a pécsi buszsofőrök átlagkeresete, hanem 150-160 ezer forint. Az is, hogy valóban nem folytattak bértárgyalást, de annak az az oka, hogy a vezérigazgató nem tájékoztatta előzetesen a szokásokhoz híven a cég anyagi helyzetéről a munkavállalói oldalt.

Az viszont nem igaz, hogy fizetésemelést követeltek, és emiatt volt az akció, mert még december 21-e előtt jelezték, hogy nem kérnek béremelést 2013-ra, erről Hofekker szerint jegyzőkönyvek is rendelkezésre állnak. Sőt, azt is elmondta, hogy 2012-re sem kértek béremelést, azt az 5 százalékot kapták meg, amit a kormány megadott, s így a pécsi cégnek egy fillérjébe sem került. Hofekker szinte mantraszerűen ismételgette minden egyes felhozott témája előtt és után a képviselőknek a szerinte tüke buszos csúsztatásokra utalva, hogy „önöket valaki félretéjékoztatja”.

Kifogásolt, kritizált, talán emiatt vették elő, Hofekker elmondása szerint pazarlás folyik

Több mindent kifogásolt a cégnél, talán emiatt vették elő őt, így vélekedett Hofekker Ferenc. Például egy látványterv elkészítését bírálta, amelyet egy pesti céggel készíttetett el a Tüke Busz, ráadásul az szerinte nem is túl jó. Az egyik képen ugyanis valaki gyerekkel a nyakában száll fel a buszra, amihez hasonló az életben nem fordul elő.

Azt sem tudja, miért működik egy ügyvédi iroda a Tüke Busznál. Vagy, hogy az egyik osztályról nyugdíjba menő két ember helyére miért négyet vesznek fel. Azt is kritizálta szakszervezeti vezetőként a cégvezetés előtt, hogy havi bruttó 700 ezer forintért felvesznek valakit a céghez gazdaságisnak, miközben van gazdasági igazgatója a Tükének. Hangsúlyozta, hogy egy most megnevezett személlyel vagy céggel sincs személyes vagy szakmai problémája, de ezeket az ügyeket, és más hasonlóakat feltett kérdésként a cégvezetésként.

Az egyre kínosabb Volvo-ügy is szóba került

A Volvo-ügyről is beszélt Hofekker Ferenc, aki szerint is roppant érdekes, hogy a Volvók rossz műszaki állapotát jelző svájci e-mail november elején érkezett, de csak a BKV-vásárlás után mondják azt, hogy nem is akartak Volvókat venni. Ugyanakkor, ha november elején tudták, hogy rosszak a Volvók, akkor miért küldtek fel decemberben két Tüke-munkatársat Budapestre Volvo-képzésre.

Vagy akkor miért vásárolt a Tüke Busz Zrt. 2012 decemberében két szett Volvo olajszűrő garnitúrát. Sőt, az úgynevezett gyilkos buszról is szólt Hofekker. Több pécsi buszsofőr is jelen van a meghallgatáson, sokan bólogattak, amikor Hofekker odaért, hogy sokszor jelezték, hogy a buszok felpörögnek. A sárga Mercedeseknek is volt egy kormányzással kapcsolatos típushibája, ezt is jelezték a sofőrök, de csak akkor foglalkoztak vele komolyan, amikor egy nem sofőr is elmondta ezt a vezetésnek háromnegyed év múlva.

Rendkívüli bizottsági ülést hívhatnak össze, Páva Zsoltot is invitálják

Schmuck Roland (MSZP) kezdeményezésére egy rendkívüli bizottsági ülést hívnának össze, amely csak és kizárólag a Tüke Busz helyzetével foglalkozna. Arra az ülésre várják majd Árki Sándor vezérigazgatót is, és küldenek egy meghívót Páva Zsolt polgármesternek is. Ezt már Keresztes László Lóránt (LMP) vetette fel.

A szakszerevezet szerint jogsértés történt a Tükénél

Hofekker Ferencet azonnali hatállyal helyezzék vissza a munkakörébe – jelentette ki Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője. Ne éljünk már egy olyan városban, ahol bárkit meg lehet félemlíteni, aki felmeli a szavát, fogalmazott. Holnap a baranyai szakszervezetek akcióegysége ebben az ügyben sajtótájékoztatót tart, ahol a felsőoktatási változtatások ellen tiltakozó diákok is jelen lesznek. Nagy Erzsébet szerint jogsértő volt a felmentés, és jogsértő az is, hogy Hofekkert nem engedik be a szakszervezeti irodába.

Nemzetközi szakszervezeti szervekhez fordulnak, ha nem intézkednek nagyon hamar, nem fogják kivárni a hosszas bírósági procedúrát.
Hofekker végül azt mondta, hogy nem értette, miért Árki Sándor vizsgálta ki ezt az ügyet, akit erősen érint az ügy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!