Közélet

2012.01.22. 17:47

Tüke-díj: két bányamérnök kapta idén az elismerést

Szírtes Béla és Sallay Árpád aranyokleveles bányamérnökök, a Pécsi Bányászattörténeti Alapítvány tiszteletbeli elnöke és jelenlegi elnöke vehette át a Tüke-díjat ünnepélyes keretek között a pécsi Székesegyházban.

K.E. (Dunántúli Napló)

Az idén kilencedik alkalommal odaítélt elismerést Garadnay Balázs püspökségi helynök celebrálta ünnepi szentmise után vehette át a két díjazott a Tüke Alapítvány kuratóriumától.

A díjat – melyet Habsburg György főherceg, a Tüke Alapítvány tiszteletbeli elnöke adott át – azoknak ítélik oda a pécsiek szavazatai alapján, akik a város fejlődéséhez példamutató tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak.

Az elismerést 2004 óta osztják ki, minden évben január 21-én. 1780. január 21-én Mária Terézia királynő a kancelláriában kiállíttatta a Pécs városának szóló királyi privilégiumlevelet. Pécs szabad királyi rangra való emelésének napjára emlékezve nyújtják át e napon a Tüke-díjat.

A város történetével egybeforrt szén- és uránbányászat képviselői nemcsak szakmai életútjuk, hanem a bányászhagyományok megőrzése érdekében kifejtett munkásságuk miatt is érdemessé váltak az elismerésre.

A hagyományosan felemelő hangulatú szombati ünnepségen Habsburg György főherceg, a Tüke Alapítvány tiszteletbeli elnöke elismerő szavak kíséretében adta át a pécsi Tüke-kutat mintázó díjat a két bányamérnöknek. Az ünnepség szép momentuma volt, hogy egykori és jelenlegi bányász kollégák díszsorfalat álltak a díjazottaknak.

Tizennégy helyen naponta egy időben csendül fel a bányászhimnusz

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szírtes Béla a bányánál több munkahelyen, több beosztásban is dolgozott (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Szírtes Béla bányatisztviselő családban született 1930-ban. Tanulmányai után először a Mecseki Szénbányák Kutatási Osztályának alapító tagjaként kezdte munkáját ezen a területen. A bányánál több munkahelyen és beosztásban dolgozott. Nyugdíjba vonulása óta mérnöki irodát vezet, a 2001-ben alapított Pécsi Bányászattörténeti Alapítvány kezdeményezője és kuratóriumának elnöke.

– A díj történetének első éveiben magam is szorgalmaztam jelölt állítását a város történetével mintegy kétszázötven éven át egybeforrt bányászat területéről. Annál nagyobb megtiszteltetés, hogy most én lehetek az egyik kiválasztott, mégpedig egy olyan emberrel közösen, aki nemcsak szakmai társam, hanem sok évtizedes barátság is fűz hozzá. Mi ketten sokat munkálkodtunk azon, hogy méltó emlékeket állítsunk a mecseki bányászatnak, hogy a térségben tizennégy helyen naponta egy időben csendüljön fel a bányászhimnusz.

„Ez az elismerés valójában a mecseki bányásztársadalom tagjainak szól”

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sallay Árpádegyetemi oktatóként is sokat foglalkozott a bányászattal
[/caption]

Sallay Árpád 1932-ben Pécsett született. Szakmai pályafutása a Mecseki Ércbányához kötődik, különböző beosztásokban dolgozott a bányászatban, és annak egyetemi oktatója is volt. Nyugdíjazása óta kollégájával közös mérnöki irodát vezet. A 2001-ben létrehozott Pécsi Bányászattörténeti Alapítvány kurátora, 2010-től elnöke.

– Meglepetten, de igen jó érzéssel töltött el a hír, hogy méltónak találtak az elismerésre. Öröm számomra, hogy úgy érezhetem, rajtam, rajtunk keresztül az egész bányásztársadalom, annak valamennyi tagja részesül ebben a díjban. A kitüntetés a szakmai pálya, a kollégámmal közösen jegyzett számos publikáció és könyv mellett legalább annyira szól a hagyományok őrzésének. Utóbbi munkából kiemelkedik az Ágoston téri bányászemlékmű állítása, illetőleg a világon is egyedülálló toronyzene-hálózat. Ahogy annak első sora – „Tisztelet a bányász szaknak” –, úgy rajtunk keresztül ez a díj is minden mecseki bányászhoz szól.

A kitüntetettek köre

Az első Tüke-díjat 2004-ben Angster József kapta, és volt olyan esztendő, amikor két kitüntetett is akadt.

2005: dr. Mattyasovszky Zsolnay Miklós
2006: dr. Rajczy Péter és dr. Újvári Jenő
2007: dr. Toller László és Somosi László
2008: dr. Barri Istvánné és Kele Pál
2009: dr. Kiss Endre és Tillai Ernő
2010: Mayer Mihály
2011: Gyermánné Vass Ágnes
2012: Szírtes Béla aranyokleveles bányamérnök, a Pécsi Bányászattörténeti Alapítvány tiszteletbeli elnöke és Sallay Árpád aranyokleveles bányamérnök, a Pécsi Bányászattörténeti Alapítvány elnöke

Címkék#Tüke-díj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!