Közélet

2013.02.01. 10:43

Tűzgömb, furcsa fények az égen

Tűzgömböt láttak csütörtök délután Komló felett. Valószínűleg csillagászati jelenségről van szó.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

Egyik olvasónk szerint valamivel fél hat előtt látták meg az izzó gömböt az égen, amiből egy lángcsóva levált, majd nyugati irányba elsüvített. A gömböt hanghatás is kísérte. A jelenséget a gesztenyési városrészből lehetett jól látni. Arról egyelőre nem tudni, készített-e esetleg valaki felvételt. 

Pécsett, a műjégpálya felett is láttak valami furcsa, zöldes fényt, negyed hat és háromnegyed hat között.

Dr. Gyenizse Pétert, a PTE Természetföldrajz és Geoinformatika Tanszékének docensét a Pécs-Baranyai Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Csillagászati Szakosztálya által tartott csillagászati szakkörön értük utol péntek délután.

Kérdésünkre elmondta, bár ők sajnos nem látták a jelenséget, a leírás alapján két dologról lehet szó. Az egyik verzió az, hogy meteort láttak az olvasók, de olyat, amely a Vénusznál fényesebb. Ilyen tűzgömböt csak ritkán lehet megfigyelni, legutóbb pár éve a Balatonnál láttak. A másik lehetőség, hogy egy műhold alkatrész pottyant le, majd égett el a légkörben.

Ez sokkal látványosabb a meteornál, mivel színesebben ég el – ez magyarázat lehet a zöld fényekre is. Ilyen naponta előfordul, akárcsak csak az, amikor egy-egy széteső kisbolygó darabjai érik el a Földet, és égnek el a légkörben – tette hozzá Gyenizse Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!