Közélet

2013.10.17. 15:35

Új buszok Pécsett: 5+2+3=10

Újabb öt vadonatúj buszt adtak át csütörtökön Pécsett, ezúttal a Budai-állomáson, mert a napokban forgalomba állítandó járművek Pécs keleti városrészeiben fognak közlekedni. Pénteken újabb kettő, szombaton három buszt adnak még át, mind a tíz járművet bérli a Tüke Busz.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Újabb öt vadonatúj Credo buszt adtak át csütörtökön koradélután Pécsett. A sajtótájékoztatóval egybekötött ceremónián Csizi Péter országgyűlési képviselő és alpolgármester, valamint Hoppál Péter országgyűlési képviselő és országos Fidesz-szóvivő beszélt arról, hogy lassan a télnek nekifordulva biztonságba helyezték a pécsi közösségi közlekedést, mert, és ezt szerintük sem szabad takargatni, való igaz, hogy igen cudar állapotban volt a pécsi buszpark, és rendszeresek voltak a járatkimaradások. Részben persze amiatt történt mindez, mert 2010 előtt kiszervezték a buszokat a pécsiek tudta és felhatalmazása nélkül. A mostani buszbeszerzéssel remélhetően sikerül nagyon járatkimaradások és késések nélkül levezényelni a téli menetrendet.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Hoppál, Csizi: a tél közeledtével biztonságba került a pécsi közösségi közlekedés (fotó: Laufer László, Dunántúli Napló)
[/caption]

Úgy tudjuk egyébként, hogy pénteken a belvárosban mutatnak majd be két újabb járművet, majd szombaton még hármat az Uránvárosban. Ezzel az idei évre befejeződött a tavasszal indított nagy pécsi buszcsere-program.

A most beszerzett tíz vadonatúj szóló Credo City Econell bérleti konstrukcióban került a Tüke Buszhoz, egyelőre december 31-ig, egyenként havi 300 ezer forint plusz általános forgalmi adó bérleti díjért. A javítási költségeket a buszokat gyártó, magyar tulajdonú győri Kravtex Kft. vállalta, a szervizelési költségek azonban a Tüke Buszt terhelik, ám ezek jóval alatta maradnak a jelenlegi buszpark általános, egy buszra jutó szervizelési költségeinek. Éppen ezért több régi Ikarust ki fognak tudni a forgalomból. A Budai-állomásról például a jövőben nem is indul más szóló autóbusz, mint az új Credók.

Ezzel egyébként idén 35 vadonatúj busz érkezett, valamennyi Credo, 33 szóló és két csuklós busz, ebből 15 szóló buszt megvásároltak 1,2 milliárd forintos hitelből, a többit bérlik.

Januárban pedig öt vadonatúj Volvo csuklós autóbusz érkezhet Pécsre, amelyeket egyrészt szintén megvásárol a Tüke Busz, amit szintén hitelből, mintegy 4 milliárdos keretből veszik, másfelől azok majdan Kertvárosban teljesítenek szolgálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!