Közélet

2009.12.07. 20:09

Új influenza: egyre több foglalt ágy

Egyre aktívabb a H1N1-es vírus, megnőtt a kórházi kezelést igénylő influenzások száma. Az intenzív osztályokon már alig akad szabad lélegeztetőgép.

Kozma Ferenc (DN)

Baranyában két ember halálát okozta eddig a H1N1-es vírus, és egyre többen szorulnak kórházi kezelésre. A régió fertőző ellátásának központjában, a megyei kórház 30 ágyas fertőző osztályán újabb aktív ágyak „életbe léptetésével” már 36 ágyon kezelnek influenzás beteget, magas lázzal, tüdőgyulladással, egyéb szövődményekkel. 

Amint azt Ruzsa Csaba főigazgató lapunknak elmondta, ha ilyen iramban nő a betegek száma, kénytelenek lesznek kiüríteni az influenzások számára a belgyógyászati osztály egy részét, vagy egészét, sőt további ágyakra is szükség lehet. Ha pedig nem férnek el náluk többen, akkor a legfrissebb ÁNTSZ-utasítás szerint azonnal fertőző szobákat nyitnak a pécsi klinikák, és a régió összes kórháza. 

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Baranya Megyei Kórház fertőzőosztálya – egyre többen szorulnak kórházi kezelésre
[/caption]

Mindezt megerősítette Schäffer Károly regionális tisztifőorvos, aki szerint úgy tűnik, hogy az intenzív ellátás alfája és omegája a lélegeztetőgépi kapacitás lesz, mivel a súlyos betegek gyakori szövődménye a vérzéses tüdőgyulladás. Jellemző, hogy Szekszárdon a megyei kórházban a hét végén tíz beteg volt lélegeztető gépen, s csak egyetlen „üres” gépük maradt. Így ha még két beteget kaptak volna, katasztrofális helyzet elé kerülnek.

Erről Pécsett még nincs szó – bár a megyei kórháznak csak hét gépe van –, hiszen a klinikákon akad még kapacitás. Bár jegyezzük meg: a gépi lélegeztetésre nemcsak a H1N1-es vírussal fertőzöttek lehet szükségük. Schäffer Károly ezért hangsúlyozza, hogy régióban legalább 50 százalékos átoltottságra volna szükség (amihez közelítünk), hogy fellélegezhessünk.

Szerinte az oltás még mindig nem késő, hiszen két héten belül hatékony, s még mindig nem tartunk a járvány csúcsán és a vírus agresszivitása feltűnő. Utóbbit megerősítette dr. Ternák Gábor, országos infektológus szakfőorvos, aki úgy véli, hogy mind a lakosság, mind pedig az egészségügy nehéz időszak elé néz. Ezt bizonyítja a megyei kórházba érkező, súlyos állapotban lévő fertőzöttek számának ugrásszerű gyarapodása.

Készülődnek a klinikákon is a vészhelyzetre

Dr. Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának főigazgatója lapunknak elmondta, hogy hétfőn életbe léptették az influenzás betegek esetleges fogadására készített logisztikai tervet. Szerencsére egyelőre még nincs szükség rá, de ha jelzést kapnak, elsősorban a belosztályokon alakítanak ki fertőző osztályokat, és segítik az intenzív ellátást. Az érintetteket, orvosokat, szakápolókat felkészítették a pandémia esetére, a teendőkre.

Dr. Molnár Dénes, a gyermekklinika igazgatója közölte: eddig három vírusfertőzött kisbetegük volt az osztályon, és mindhárman meggyógyultak, hazamentek. A hétfői érdeklődésünk idején egyetlen H1N1-es betegük nem volt, mindenesetre készülnek arra – akár más fekvőbetegosztályok kiürítésével is – , hogy fogadják az érkezőket.

Oltások, központok

A régió oltóközpontjaiban naponta nő a forgalom. A pécsi ÁNTSZ-nél a múlt hét végéig 1068, az egyetem Akácfa utcai oltóhelyén 468, Siklóson 28, Mohácson 96, Komlón 28, Szigetváron 16 fő jelentkezett oltásra. A szakemberek különösen a legyengült immunrendszer esetében szorgalmazzák a védőoltást, hiszen az elhalálozott vírusfertőzöttek mind krónikus alapbetegségben szenvedtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!