Közélet

2011.09.12. 18:21

Új, korszerű CT a traumatológián

A traumatológia már működik a létszükségletet jelentő korszerű computer tomográf (CT). Sőt már a próbaüzem során életet mentett.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló)

Hihetetlenül gyorsan üzembe állították a Pécsi Tudományegyetem Akác utcai klinikai egysége számára szükséges új CT-t. A korszerű diagnosztikához nélkülözhetetlen eszköz beszerzése az elmúlt hétfőn kapott zöld utat, és a csütörtöki próbaüzem során a berendezést szállító cég munkatársának közreműködésével már életet mentett.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az új géppel percek alatt elvégezhetőek olyan vizsgálatok, amelyekre eddig fél–háromnegyed órát is várni kellett – egy sérülésnél ez sokat jelenthet (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Amint azt dr. Kollár Lajos, a Klinikai Központ főigazgatója a hétfői ünnepi átadáson említette, az aorta (fő verőér) sérüléssel érkező beteg vizsgálata néhány perc alatt megtörtént, és sikerült az aorta sérült részét kipótolni. A beteg állapota stabil.

--------------------------------------------------------------
korábban írtuk:
* Május óta nem működik a CT a Traumatológiai Centrumban
* Beüzemelik az új CT-t az Akác utcában
--------------------------------------------------------------

Mindehhez dr. Weininger Csaba, a Radiológiai Klinika igazgatón helyettese hozzátette, hogy az új gép 5-10 perc alatt elvégzi azt, amire a régi, elavult és időközben elromlott CT esetében 30-40 percre volt szükség.

Egyébként a kiszemelt diagnosztikai berendezésre több hónapot kellett várni a közbeszerzési eljárás miatt (ráadásul az egyik vesztes a pályázatot megtámadta), s ez idő alatt az egyetem más telephelyén kellett elvégezni a CT-vizsgálatokat. Az eset arra is figyelmeztet, hogy talán hasznosabb volna bizonyos esetekben az egészségügyben a nyílt közbeszerzési pályázat helyett a meghívásos-tárgyalásos pályázati rendszert alkalmazni, amely gyorsabban eredményhez vezet.

Ez a helyzet például a 400 ágyas klinikai rekonstrukció esetében is, a változtatáshoz állítólag hozzájárult a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Hivatalos értesítés híján dr. Bódis József rektor tegnap még nem tudott konkrét választ adni kérdésünkre, azt viszont elmondta, hogy egy ilyen döntéssel a betegellátás jól járna. Ugyanis a pályázók közül újra és újra akadhat olyan, akinek nem tetszik majd a döntés, és ezzel kitolódik a kivitelezés kezdésének időpontja.

Kétmilliárd forint a technikai fejlesztésekre

Az egyetemi eszközpark további átütő felfrissítése a 400 ágyas klinikai rekonstrukciója során esedékes. Dr. Bódis József rektor leszögezte, hogy a 12 milliárdos fejlesztésből 2 milliárdot fordítanak az eszközökre, műszerekre, így például minden műtő a legkorszerűbb technikát kapja. A rektor ebből nem enged, mint mondta, hiába próbálnak egyesek a pénzek átcsoportosítására fókuszálni, „üres épületre nincs szükségünk”.

A gyógyításban a legkorszerűbb, legalább 5–7 évig az európai élvonalat jelentő műszerezettséget kell a beruházás során elérni. Hasonlóan fogalmazott dr. Kollár Lajos főigazgató, aki úgy vélte, hogy jelenleg a gyógyítás feltételeit javító beruházásra éppen ezért nem volna érdemes pénzt költeni. Végezetül dr. Tischler Bernadett multiprojekt-vezető lapunknak elmondta, hogy legrövidebb esetben februárban kezdődhet a 400 ágyas felújítása, ami a közbeszerzés „átka”, hiszen június vége óta a klinikai tömb üresen várja az építőket.

Üzemel a gyorsító

A daganatos betegek gyógyulását segítő, legkorszerűbb sugárterápiás kezelési lehetőségek széles tárházát nyújtó lineáris gyorsító berendezés próbaüzeme is megkezdődött. Dr. Mangel László, az Onkológiai Intézet vezetője elmondta, hogy legkevesebb háromnegyed év kell ahhoz, mire a készülék teljes üzemmódban, azaz valamenynyi funkcióját kiaknázva működhet, de hosszabb idő sem kizárt. A berendezést folyamatosan vetik be az egyre bonyolultabb besugárzások irányába.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló) Üzemel a gyorsító A daganatos betegek gyógyulását segítő, legkorszerűbb sugárterápiás kezelési lehetőségek széles tárházát nyújtó lineáris gyorsító berendezés próbaüzeme is megkezdődött. Dr. Mangel László, az Onkológiai Intézet vezetője elmondta, hogy legkevesebb háromnegyed év kell ahhoz, mire a készülék teljes üzemmódban, azaz valamenynyi funkcióját kiaknázva működhet, de hosszabb idő sem kizárt. A berendezést folyamatosan vetik be az egyre bonyolultabb besugárzások irányába. Az új géppel percek alatt elvégezhetőek olyan vizsgálatok, amelyekre eddig fél–háromnegyed órát is várni kellett – egy sérülésnél ez sokat jelenthet (fotó: Löffler Péter) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!