Közélet

2009.10.08. 07:26

Új szerződéseket köt a fogyasztókkal a Tettye Forrásház

A Tettye Forrásház célja a tiszta helyzet megteremtése, miként nyilvánvalóan erre törekszik a Pécsi Vízmű is - nyilatkozta lapunknak Winkler Tamás, a cég vezérigazgatója.

Cs.L. (Dunántúli Napló)

A vízszolgáltatást októbertől végző cég, a Tettye Forrásház Zrt. vezetőjének a fogyasztókat leginkább érintő kérdéseket tettük fel.

- Várható-e, hogy megjelennek a vízóra-leolvasók?
- Folyamatosan keresik fel a fogyasztókat. Lesznek, akik már rendelkeznek a Tettye Forrásház Zrt. igazolványával, de olyanok is, akiknek még nem sikerült lecserélni a papírjukat. Ők a Pécsi Vízmű Zrt. igazolványát mutatják fel, de a Tettye Forrásház Zrt. alkalmazásában állnak. Engedjük be őket, hiszen a leolvasás pontossága mindenki érdeke.

- Érdemes-e a vízórát az ellenőrzés előtt leolvasnia a fogyasztónak?
- Mindig érdemes rögzíteni időnként az adatokat, azért is, hogy a rendellenes elfolyásokat észlelhessük. A mostani szolgáltatóváltás miatt azonban erre nincs szükség, mert bármikor is olvassák le az óraállást, egy bevált módszerrel, időarányosan kiszámítható, mennyi volt a fogyasztás a régi és az új szolgáltató időszakában.

- Be kell fizetni a korábban kipostázott Vízműves csekkeket?
- Természetesen be kell, de az ügyfélszolgálatnál is kiegyenlíthetőek a korábbi tartozások. Miután a Pécsi Vízmű Zrt. szolgáltatott szeptember 30-ig, a befizetett pénz a Vízmű bankszámlájára folyik be, a Tettye Forrásházat csak az október elseje utáni szolgáltatások ellenértéke illeti meg, arról saját csekkjeit küldi ki.

- Érdemes-e letiltani az átutalásokat a pénzintézeteknél?
- Praktikus okokból nem árt. Az a szolgáltató ugyanis, amelyik nem szolgáltat – esetünkben a Pécsi Vízmű –, nem is emelhet le pénzeket a fogyasztók bankszámláiról. Az új szolgáltatóval viszont szerződést kell kötni, az erre vonatkozó nyomtatványok már készülnek a nyomdában, azok kitöltve egy válaszborítékban küldhetők vissza.

- Mi történik, ha a fogyasztó nem írja alá a Forrásházzal a szerződést?
- Ha feledékenységből nem küldi vissza, de közben vizet fogyaszt, egy kormányrendelet értelmében a szerződés létrejöttnek tekinthető. Pécsett más szolgáltató – lévén csak egy vezeték – nem választható, ezért ha elvi kifogásokból nem írja alá, de fogyaszt, az előző lehetőség lép életbe. Vizet akkor nem kap, ha nem fizet.

- Nyilvánvaló, hogy a befizetett díjak az elszámolás alapját képezik. Ennek ellenére várhatók vitás helyzetek?
- A Tettye Forrásház célja a tiszta helyzet megteremtése, miként nyilvánvalóan erre törekszik a Pécsi Vízmű is. A fogyasztókat érintő vitás kérdések egész biztosan előállnak, de ezeket a két cég közti tárgyalások tisztázhatják. Legalábbis a Forrásház ezt szorgalmazza majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!