Közélet

2015.04.20. 19:11

Új vásárcsarnok Pécsen: szeptemberre ígérik a terveket

Többször felmerült már a vásárcsarnok költözésének a gondolata, de konkrétumok csak most kerülnek napirendre. A teljes megújulásra 3 milliárd forint Európai Uniós támogatást költene a város.

Gűth Ervin (Dunántúli Napló)

Az új csarnok lehetséges helyszíneként már az Expo Center is felmerült, de most úgy tűnik mégis inkább központi helyen képzeli el a városvezetés az új 3000-3500 m2 alapterületű létesítményt. A terület egyelőre nem az önkormányzaté, de tárgyalásokat kezdtek a budapesti székhelyű tulajdonossal.

A vásárcsarnok tervpályázati dokumentációját az érdeklődők május 21-től vehetik át, a benyújtási határidő pedig augusztus 28. A jelentkezőknek nem csak egy építészeti vázlattervet, de egy környezetalakítási munkarészt is be kell nyújtaniuk. Utóbbiban olyan kidolgozott  ötletekre számít a város, amik a környék közlekedési és egyéb infrastrukturális problémáit is megoldják.

A tervpályázat előkészítésére és lebonyolítására, a pályaművek megvételére, díjazására és a bírálóbizottsági tagok díjazására Pécs 50 millió forintot biztosítana. Ezután a nyertes pályázat továbbtervezésére, a város előzetes számításai szerint újabb 190 millió forintra lesz szükség. Ezeket a költségeket a későbbiekben pályázati forrásból lehet utólag finanszírozni.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön szerint szükség van Pécsnek új vásárcsarnokra?
---------------------------------------------------------------------------

Érdeklődésünkre Csaba Ders, Pécs főépítésze elmondta, hogy az új vásárcsarnok talán az első olyan létesítmény lesz, ami a helyi gazdaság motorja lehet. Az áruk rövid tárolásán túl, a helyi áruk hosszú távú, akár a következő szezonig tartó, hűtött tárolását is megoldanák. A beruházás ütemezett lesz, azaz először az új vásárcsarnok fog elkészülni, majd ezt követően rendeznék a mostani helyszínt.

Medihotel biztos nem lesz

Az új komplexumot részben olyan telekre tervezik, ami – egyelőre – nincs önkormányzati tulajdonban. A Hard Rák Café korábbi helyszíne jelenleg a Sopianae-Projekt Kft-én keresztül az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Wing Zrt. (korábban Wallis Ingatlan Zrt.) tulajdona. Ahogy korábban megírtuk, az önkormányzati választások hajrájában a területen egy medihotel alapkövét is letették, azóta a fejlesztést beígérő cég elérhetetlen (akik a szállodához bérelték volna a területet), az önkormányzat pedig nem nyilatkozott az ügyben.

Igény volna rá

Az üzemeltető Pécs Holding évente többször számol forgalmat a vásárcsarnokban és a vásártéren is – tudtuk meg Péter-Domán Zitától, a cég pr- és marketingmenedzserétől. Ezek alapján mondható, hogy szombatonként általában 10-13 ezer ember fordul meg a csarnokban, és az elmúlt években, ha csak kis mértékben is, de emelkedett ez a szám. Jelenleg kétszáznál is több az állandó bérlő. Száz fölötti a csarnokban árusító termelők száma, több, mint ötvenen bérelnek pavilont vagy üzletet, illetve vannak asztalokat bérlő kereskedők is.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!