Közélet

2009.12.19. 08:18

Újabb három sikeres EKF-es téravató

A Pécs 2010 EKF-programban tegnap a közterek projekt újabb három elemét, az újjászületett Rókus sétányt, a Kórház teret és a Pécs-keletet vehették a birtokukba a város lakói.

Mészáros B. Endre

Miénk itt a tér, mert mi nőttünk itt fel..., énekelte az Locomotiv GT tegnap a Rókus sétányon. No, nem vonultak ki Presserék, csak hangfelvételről ment a klasszikus sláger, de minden sora passzolt az ünnepélyes téravatóhoz, hiszen mindenütt ki-ki azt az újjávarázsolt életteret vizsgálgathatta, ahová ezernyi emlék kapcsolta.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A felújított Rókus sétány (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Gyerekhad köszöntötte mindhárom megújult helyszínt, szállt a dal és a lufik, még a hideg és a sejtelmesen mindent befedő hótakaró sem vette el a kedvét az ünneplőknek. Meg aztán a hó alól is kibukkantak itt-ott a különleges betonülőkék, melyek egyenesen Spanyolországból érkeztek. Új erőre kapott a sétány felső végén a Möbius-szalag szobra, és az is kitűnt, hogy nem kell itt már óvatoskodni a törött betonlapok miatt, veszélytelenül lehet közlekedni az üzletsoron. A Gandhi Gimnázium mellett, a Szondi sétányon egy új színpad és az üvegbeton padok ragadják meg elsőre a tekintetet, a Ferencesek temploma előtt pedig a tenyérnyi térkövek és a vasoszlopokkal lehatárolt közlekedési lehetőségek. Mindenesetre a Kórház tér mostantól már nem csupán egy forgalmas csomópont, hanem láthatóan a belváros egyik látványos kapuja.

Kilenc téravató volt eddig a városban, és akad még néhány helyszín, ahol ezután következik az ünneplés – összegezte a köztér projekt állását Merza Péter, a Pécs2010 EKF fejlesztési igazgatója. A Széchenyi téren a szilveszteri koncertek és a január 10-i nyitóünnepség miatt nem lesz külön téravató, de a Kossuth téren igen, méghozzá január végén. Lesz emellett átadó ünnepség a Vasarely téren is (a Búza tér északi részén), és a Panoráma sétányon (Tettye II. ütem, a havihegyi templom környéke), továbbá a 48-as térnél.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Színesedett a Kórház tér (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Azt azonban nem árt tudni, hogy minden esetben olyan lakossági használatbavételről van most szó a térátadásokat követően, amely az esetleges meglévő hibákra is rávilágít. A kivitelezőkkel ugyanis abban állapodtunk meg, hogy tavasszal, március 30-ig lesz az első nagy garanciális javítási időszak.

A vízelvezetésitől a burkolati gondokon át a földtömörödésig mindent korrigálniuk kell. Ezért a Pécs2010 Menedzsmentközpont létrehozta a [email protected] e-mail-címet, melyre folyamatosan várják a lakossági észrevételeket fotókkal, részletes leírásokkal, akár javítási javaslatokkal is.

Volt még egy fontos EKF-esemény tegnap, kormányképviselők, a város, a megye és a Pécs2010 Menedzsmentközpont vezetői számoltak be sajtótájékoztatón a beruházások helyzetéről. Egybehangzó volt itt a megállapítás, a gazdasági válság, a politikai változások sem rendítették meg a programot, az uniós és a központi támogatások a korábbi ígéretek szerint érkeznek. Másrészt a 2009-re tervezett munkákat, határidőket minden vonalon sikerült tartani, több helyen pedig jóval előrébb járnak az elvárásoknál.

Új utcabútorok a Rókus sétányon

Tervező: Bachman és Bachmann Építésziroda. Kivitelező: Sztrá-da92 Kft., összterület: 8900 m2, burkolat: 51521 m2. A Szigeti út és az Ifjúság útja között vezető Rókus sétányon a hosszú és keskeny geometria, valamint a nagy szintkülönbség határozta meg az átalakítás menetét. Az elsődleges szempont a terület akadálymentesítése volt, és igyekeztek a sétányt esztétikailag is szebbé varázsolni a kitaposott növények rehabilitációjával, az alulméretezett közvilágítás cseréjével, bővítésével. Az egységes arculatot egy visszafogott burkolat, újonnan telepített fák, esztétikus új utcabútorok segítik.

A kórháztól egészen a Szent István térig

Tervező: Vadász és Társa Építőművész Kft. Kivitelező: Sztráda92 Kft. A világörökségi pufferzónához közvetlenül kapcsolódó terület fejlesztésével az volt a cél, hogy az egyes örökségelemek öszszeköttetését biztosító gyalogos sétányokat hozzanak létre. Az átalakítás érintette a Kórház teret, a Szent István tér déli részét, a Ferencesek utcájának nyugati részét és a Rákóczi út északi végét. A Jakováli Haszán Dzsámi előtti területet új vízelvezetéssel, lépcsőkkel és támfalakkal látták el. Új fákat, cserjéket ültettek ki, egy részüket planténerekbe. Összterület: 11004 m2, zöldfelület: 50 m2, burkolat: 8400 m2.

Újfajta sportpályák Pécs-Keleten

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Szondi sétány északi oldalán kialakítottak egy parkoló- és rendezvényteret
[/caption]

Tervező: Axyon Tervező Bt. Kivitelező: I-Axis Kft. A megújulást három fő részre osztották: a Szondi György sétányra, a Komját Aladár utca torkolatának környezetére és a Fekete gyémánt téri közparkra. A Szondi sétány északi oldalán kialakítottak egy parkoló- és rendezvényteret, déli oldalán petanque-pálya és mini- sportpálya kapott helyet és két új, korosztályos játszóteret is építettek. A Komjáth A. utcában világítótesteket cseréltek, a Fekete gyémánt téren a középső részt pihenőparkká formálták új ivókúttal és vízfelülettel. Összterület: 33431 m2, zöldfelület: 15688 m2, burkolat: 17743 m2.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!