Közélet

2016.01.24. 17:32

Újabb, kisebb csúszás várható a Magasház bontásában

Március előtt biztosan nem kezdik el bontani a pécsi 25 emeletes Magasházat. A darut leghamarabb február végén lehet felállítani – eddig abban bíztak, hogy a korábbi alapozás megfelelő lehet.

Babos Attila

Újabb, kisebb csúszás várható a Magasház bontásában. Nemrég arról írtunk, hogy ha minden jól megy, akkor a korábbiaktól eltérően február végén indulhat a bontás. Most viszont a munkát közbeszerzésen elnyert konzorciumnál közölték: leghamarabb márciusban állhatnak neki a kivitelezésnek, mert február vége előtt nem állítják fel a darut. Mindezt azok után mondták el, hogy megerősítették információinkat, miszerint a tervezettnél tovább tart majd a bontáshoz használt daru alapozásának kialakítása.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Egy kép az építkezésről, 1975-ből. A daru most is ott fog állni, ahol annak idején
[/caption]Újra kellett tervezni a munkafolyamatot

A Strabag-MML Kft. – Landbau Kft. alkotta konzorcium azt írta, hogy a munkaterület átvételét követően feltárták a bontási munkákhoz telepítendő daru felállításának helyét. A térburkolat elbontása után, éppen azon a helyen előkerült a 25 emeletes építésekor használt régi toronydaru alapozása. Vagyis éppen oda állítják majd fel a szerkezetet a bontáskor, ahol az építéskor állt. Hozzátették: felmerült annak a lehetősége, hogy a meglévő alapot felhasználják az új alapozás elkészítése során, ám az időközben lefolytatott műszaki vizsgálatok arra az eredményre vezettek, hogy a régi vasbetontömböt nem lehet felhasználni, éppen ellenkezőleg, teljesen el kell bontani. Mindez természetesen egyúttal azzal is járt, hogy az alapozást át kellett tervezni, ezért a daru telepítésére várhatóan csak február végén kerülhet sor. Végül azt írták, hogy „azon dolgozunk, hogy a bontási munkálatok márciusban megindulhassanak, ahogy azt előzetesen is terveztük”.

A támogatást már tavaly átutalták

Mint ismert, a kormány a Magasház bontási költségeihez 1,256 milliárd forint egyszeri jellegű támogatás formájában nyújtott segítséget az önkormányzatnak. A pénz a központi költségvetés „Helyi önkormányzatok támogatásai” fejezet előirányzatából származik. A támogatási szerződést 2015. október 26-án írták alá, a támogatást november 6-án, egy összegben elutalták az önkormányzat bankszámlaszámára.

Legalább fél évet igényel a munka

Kerestük a pécsi önkormányzatot és a Belügyminisztériumot, hogy megtudjuk, meddig lehet a rendkívüli kormányzati támogatást felhasználni. Azt írták, hogy az összeget a Magasház elbontása érdekében 2016. év végéig kell elkölteni. Az önkormányzat kötelezettsége az, hogy a bontás költségeit érvényesítse a felszámolási eljárás során, és a behajtható összeget a központi költségvetés részére fizesse vissza. Kérdés, ez mekkora összeg lehet. Fontosabb kérdés, be tudják-e fejezni a bontást idén, hiszen azt nagy hidegben, de nagy szélben sem lehet folytatni, miközben legalább fél évet igényel a munka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!