Közélet

2010.05.04. 18:19

Újra lesz posztos rendőr a belvárosban

Kiemelt hatósági jelenlétet, kvázi posztos rendőrt kap újra a pécsi belváros, azon belül a Széchenyi tér. A tervet, amelyet a tér egykori híres rendőréről Leonárdó-programnak hívnak, az önkormányzat támogatja.

Nyaka Szabolcs

A Széchenyi tér műszaki átadása folyik, a közeljövőben a tervek szerint teljesen birtokba vehetik a pécsiek, ez pedig egy új helyzetet teremt, vázolta Páva Zsolt polgármester.

A városvezető emiatt tárgyalt Korontos Zoltán rendőrkapitánnyal, hogy a városközpont állandó hatósági jelenlétet kaphasson. A téren és környékén szolgáló posztos rendőrök rendszerét Pécs egykori híres zsarujáról Leonárdó-programnak nevezték el.

Páva Zsolt hangsúlyozta, mind biztonsági, mind közlekedési szempontból új rendszer alakul ki a téren. Az már eldőlt, hogy sem a személygépkocsik, sem a taxik nem közlekedhetnek a Széchenyi téren. A polgármester elmondta, ez ügyben már egyeztettek a nagyobb taxiscégekkel, akik elfogadták a változást. A jövőben a Hunyadi és az Irgalmasok utcáján lesz taxidroszt, illetve a Perczel és a Janus Pannonius utcákban lesz kisebb megálló.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Leonard Lajos ismét a Széchenyi téren (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

A buszközlekedésről még nincs közgyűlési döntés. Páva Zsolt polgármester közölte, személyes véleménye, hogy a buszok ne mehessenek be a Széchenyi térre, az északi és a déli szélén kellene megoldani, hogy fel lehessen szállni a járatokra.

Korontos Zoltán rendőr ezredes hangsúlyozta, a megbeszélések értelmében három pár gyalogos járőr és gépkocsi egység is szolgál a belvárosban. A teljes területük a Hunyadi úttól gyakorlatilag a vásárcsarnokig tart. A posztos rendőr fogalma ma már nem azt takarja, mint Leonárd Lajos idején, másféle kihívásoknak kell megfelelniük.

Újságírói kérdésre a kapitány azt is közölte, a megyei főkapitányság által szervezett nyelvprogram miatt olyan rendőrök kerülnek ide, akik a turistákkal is tudnak legalább alapfokon kommunikálni, leginkább angolul.

További részletek a szerdai Dunántúli Naplóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!