Közélet

2010.02.21. 19:27

Újraindulnak a köztéri munkálatok, boltok is bezárnak emiatt

Megkezdődik az Irgalmasok utcájának felújítása, amely miatt egyes üzleteknek hétfőtől egy hétig be kell zárniuk. Az itteni kereskedők és szolgáltatók attól tartanak, hogy az összességében várhatóan több mint kéthónapos munkálatok alatt ellehetetlenül működésük.

Babos Attila

Több helyszínen is újraindulnak az EKF-programhoz kapcsolódó köztér-felújítási munkálatok – így a Széchenyi téren, a Tettyén és a Kossuth-téren is –, amelyeket a télies időjárás miatt félbeszakítottak úgy hat hete. Az érintett területeken forgalomkorlátozásra kell számítani.

Az Irgalmasok utcájában is felvonul hétfőtől a kivitelező, pécsi Bayer Center, ahol előbb az északi oldalt, a Teréz utcától felfelé lezárják március végéig. A nyugati oldalon biztosítják a gyalogosforgalmat, a keletin egy hétig be kell zárniuk a boltoknak, később a másik oldalon is. A forgatókönyv várhatóan hasonló lesz a Teréz utcától délre is – ott áprilisban indulhat a munka.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az Irgalmasok utcájában is felvonul hétfőtől a kivitelező (fotó: Laufer László)
[/caption]

Amint arról beszámoltunk, a kereskedőket, üzlettulajdonosokat és a lakókat a múlt héten lakossági fórumra hívták a Pécs2010 Menedzsment Központba, ahol Merza Péter fejlesztési igazgató tájékoztatta őket a várható menetrendről. Az érintettek komoly aggályokkal érkeztek. Kiverte náluk a biztosítékot két, azóta Nagy Csaba alpolgármester által elhibázottnak minősített, a munkálatokról értesítő levél, amelynek feladója a generálkivitelező volt. Ezen kívül aggódtak amiatt is, hogy a Felsővámház és a Király utcához hasonlóan náluk is elhúzódnak a munkák, így bevételtől eshetnek el. Ezt megelőzendő módosítottak valamelyest a terveken.

– Épp elég bérleti díjat és iparűzési adót fizetünk, és fizettünk a városnak és a Pécs Holdingnak, amely minden évben az inflációt meghaladóan emelte a bérleti díjat, miközben a belváros közepén felépíthették néhány éve az Árkádot, amely elvitte a forgalmunk jelentős részét. És bizony nincs mindenkinek arra módja, hogy ott béreljen üzletet vagy ott is működtessen boltot, így joggal várjuk el, hogy ha ellehetetlenítik a működésünket, akkor legalább a bérleti díjat elengedjék arra az időre, amíg dolgoznak az utcában. Azzal együtt is éppen elég kiadásunk lesz – vélekedik az egyik, az Irgalmasok utcájában több mint tíz éve nyitott kis butik bérlője.

Abban ő is egyetért minden érintettel, hogy a felújítás ideje alatt is szeretnének nyitva tartani, és túlélni ezt az időszakot, amely kutya kemény lesz számukra, és nem csak az az egy hét érinti őket, amikor zárva kell tartaniuk, sőt már két éve, a Kossuth-tér lezárása óta igazolhatóan visszaesett a forgalmuk. Abban is egyetért minden általunk megkérdezett szereplő, hogy a jelenlegi legfontosabb cél, amit szeretnének elérni, hogy folyamatosan biztosítsa a kivitelező a közlekedést és a boltokba, lakásokba való bejutást, mert attól tartanak, ha egy rövid időszakon túl kényszerülnek bezárni, akkor többet nem nyitnak ki: a Széchenyi téren és a Király utcában is volt példa erre.

Így látja ezt dr. Kardos Edit ügyvéd is, aki lakóként is érdekelt, de irodája is az Irgalmasokban van. – Többen vagyunk úgy, hogy nem tudjuk, nem lehet megoldani azt, hogy máshogy, máshol működjünk, ráadásul terhel több üzletet, céget (például a bankokat vagy a gyógyszertárat, de kereskedőket is) a nyitvatartási, vagy ügyeleti kötelezettség. Ő volt az egyike azoknak, akik megfogalmaztak egy, a Menedzsment Központ és az önkormányzat képviselőjének eljuttatott petíciót, amelyet a kivitelező Bayer Center kézhez kapott levele után több mint hetvenen írtak alá, s amellyel az azóta elérték, hogy biztosítják az utca folyamatos megközelítését.

A kártalanításra az általános tartalékból juthat pénz

Valamilyen formában minden kereskedő számít a kártalanításra. Nyilván más lehetősége lesz annak, aki holdingos, s annak, aki nem városi, hanem magántulajdonú ingatlant bérel. De épp ők, a magánbérlemények gazdái is kártalanítási igénnyel léphetnek fel a várossal szemben. Úgy tudjuk, ma már lesznek olyanok, akiknek jogi képviselője épp emiatt kért meghallgatást a városházán.

Merza Péter közölte, miután uniós pályázatról van szó, a kártalanításra a pályázati pénzből nem lehet fordítani, és az esetleges kötbér is úgy működik, hogy annyival kevesebb támogatást hívhatnának le az Uniótól. Feltehetően az iparűzésiadó-kedvezmény sem járható út. Úgy tudjuk, a város hajlik arra, hogy a holdingosoknak valamilyen formában kedvezményt adjanak a bérleti díjból. Emellett csak az általános tartalék jöhet szóba, az onnan történő kifizetés azonban egyelőre bizonytalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!