Közélet

2016.07.09. 08:01

Unalmas az út? Itt az esély elűzni, és jót tenni

Baranyai kalandorok is próbára teszik stoppolási rutinjukat és kreativitásukat az országos viadalon.

Nógrádi L. (Dunántúli Napló)

Ne lepődjön meg senki, ha a hétvégén az országot járva a szokásosnál sokkal több stoppost lát az utakon. Jó eséllyel a HungaroHitch versenyének résztvevői lengetik felé a hüvelykujjukat, és őket nyugodtan felveheti, ezzel ráadásul a győzelemhez is segítheti őket.

A versenyszerű fuvarvadászatban baranyai érdekeltség is akad, a pécsi párosként induló Sopianae return nevű csapatot kérdeztük a küzdelemről. A 28 éves Jakab Bálint és társa, a 27 éves Schott István versenyszerűen először áll ki idén kocsikat leinteni, de rutinos stopposok.

– Mindketten még középiskolában kezdtük, azóta a hétvégi Orfűre kistoppolástól az ország másik végébe való eljutásig számos kalandot megéltünk. Az egyetemen csoporttársakként váltunk csapattá, és például fesztiválokra is így utaztunk már többször – vázolta Bálint az előzményeket.

Arra, hogy mi vesz rá a stoppolásra valakit manapság, egyértelműen a kalandvágyat említi. – Műszaki területen dolgozó diplomásokként nem lennénk rászorulva, de ez az utazási forma sokkal emberibb, mint akár a telekocsizás. Igazi baráti gesztus, ahogy felvesz valaki egy út szélén álló embert – magyarázza Bálint. A tapasztalatai szerint egyébként aki vállalja, hogy elviszi a stoppost, az többnyire egykor maga is így utazott, és így igyekszik visszaadni az akkori segítséget.

Hogy veszélyes-e a stoppolás? Inkább kalandos, de a legnegatívabb élményként is csak azt tudta a páros felidézni, amikor tejködben az autópályán 180-nal hozta őket egy sofőr, sokat telefonálva és SMS-ezve. De túlélték, és inkább a szépre emlékeznek. Például arra, amikor egy fesztiválra tartva épp egy nagyszínpados fellépő turnébuszát csípték el, akikkel együtt be is gurulhattak a buli közepéig.

Versenyhelyzetben az út szélén

A HungaroHitch nevű versenyt tavaly rendezték meg először, a mostani hétvégén vasárnapig stoppolnak Budapestről indulva, ugyanoda is kell visszaérkezni. A végeredményről pontszám dönt, pontokat egyfelől minél több, előre kijelölt helyszín felkeresésével lehet szerezni, de nem csak a leghosszabb megtett úttal lehet nyerni. A kétfős csapatokból 54 vág neki az országnak, a mezőnyben erdélyi, máltai és kanadai stoppos is akad. Baranyát a pécsiek mellett Bicsérd, Bóly és Nagykozár lakói képviselik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!