Közélet

2006.10.26. 18:15

Uniós pénzekre számítanak

Pécs | Hamarosan az Európai Bizottság elé terjeszti a kormány a hazai nagyprogramokat – ezek között van a pécsi EKF-beruházás is. Ugyancsak zajlik a Pólus-program előkészítése. A nagyberuházások előkészítése már zajlik, a tét százmilliárdos nagyságrendű.

Nyaka Szabolcs (Dunántúli Napló)

A kormány a napokban megtárgyalta, s hamarosan az Európai Bizottság elé kerülhetnek az első úgynevezett nagyprojektek Magyarországról. Ide olyan, nagy költségigényű beruházásokat szánnak, amelyek támogatását hazánk az Európai Unió 2007 és 2013 közötti költségvetéséből várja. Ebbe a körbe jutott be a pécsi Európai Kulturális Főváros beruházásainak programja. Értesüléseink szerint az EKF-program az elsők közé kerülhet, az egyetlen nyitott kérdés az, hogy egy nagyberuházásként vagy öt „kisebb” tervezetként vezessék elő.
Ez ugyanakkor nem az egyetlen olyan terv, amelyre uniós pénzre számít az ország illetve a régió. Hasonló a helyzet az úgynevezett Pólus-programmal, amelynek előkészítése is zajlik. Merza Péter, a Pécsi Fejlesztési Kft. vezetője elmondta, folyamatosan dolgoznak a megvalósíthatósági tanulmányokon, várhatóan két héten belül már a konkrét terveket tudják bemutatni.
A Pólus-programok lényege, hogy a kormányzat (egyébként francia illetve német mintára) egy-egy kiemelt városba központosít uniós illetve állami támogatást, s a település a térséggel együttműködve a régiót is „magával húzza” a fejlesztésekkel. Merza Péter elmondta, Pécs három nagy ágazatban tervez: az egészségiparban, a környezetiparban és a kulturális iparban. (Utóbbi esetében egyébként arra is kell gondolni, hogy az Európai Kulturális Főváros terveivel Pécs jelentőset elvisz az erre az ágazatra szánt honi keretből, amely természetesen véges.) A három ágban levő tervek (lásd mellékelt írásunkat) fő elve, hogy beférjenek az uniós kiírásokba illetve értéket teremtsenek, gazdaságot fejlesszenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!