Közélet

2016.05.19. 18:38

Ünnep lesz Szigetváron, de kérdés, milyen körülmények között

Alig több mint három hónap múlva lesz a Zrínyi Emlékév csúcseseménye, de eddig még egy kapavágás sem történt a szigetvári várban a felújításra megítélt 600 milliós forrásból.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A kormány még február közepén döntött úgy, hogy mintegy 480 millió forinttal támogatja a 450 évvel ezelőtt hősi halált halt szigetvári várvédők méltó megünneplését, és 600 millióval a vár felújítását.

Utóbbi forrás kezelője a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ lenne, ám lapunk információi szerint a pénz a mai napig nem érkezett meg. Ennek hiányában pedig egyelőre csak tervezik a beruházásokat.

A város mindenképpen szeretné, ha a Zrínyi Emlékterem elkészülne a jeles alkalomra. A Forster Központ javaslatára felmerült, hogy az emlékterem a vár kastélyépületében, vagy a szintén felújításra váró kazamatasoron kapjon helyet. Igényként merült fel a vár leromlott állapotú keleti és nyugati falának felújítása, illetőleg a történelmi műemlék belső szabad tereinek rendezése, új elemekkel való kiegészítése is.

Ne legyen a városnak pluszteher

– Városunk a maga módján, szerény lehetőségeinkhez mérten igyekszik a méltó megemlékezést biztosítani. Polgármesterként ugyanakkor az a törekvésem, hogy – a megítélt állami források ismeretében – a jubileumi programok, események megtartása ne jelentsen plusz anyagi terhet a város számára. Sajnos már voltak olyan rendezvényeink, amik nem fértek bele az emlékév országosan kialakított koncepciójába, így az önkormányzat már több mint 4,5 millió forintot költött saját forrásból – mondta dr. Vass Péter polgármester.

Bronzszobor és megújuló park

A törökök elszállították Zrínyi Miklós mellszobrát a Magyar–Török Barátság Parkból, és felújítják. A szobor, amelyhez üvegszál erősítésű műanyagot használt Metin Yurdanur szobrász, már 1996 óta áll a parkban. Az alkotást három hónapra vitték vissza Törökországba, hogy megújulva, bronzból kiöntve térhessen vissza Magyarországra. A művész az eredeti alkotását sablonnak használja fel. A szoborral együtt a Magyar–Török Barátság Park is megújul a szigetvári ostrom 450 éves évfordulójára.

Vonzerőt adhat

Az ünnep jelentőségéről, a tervezett programokról számolt be a Baranya Megyei Közgyűlés plénuma előtt a Zrínyi Miklós Emlékév Emlékbizottság elnöke, dr. Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. főigazgatója. Mint kiemelte, Szigetvár kiemelt szereppel bír a magyar történelemben, ezért nagyon fontos a történelmi tények, a várvédő hősök példájának méltó közvetítése, a közös ünnep. A tervezett rendezvények – konferenciák, nemzetközi találkozók, díszelőadások, korhű várjátékok – előkészítése zajlik, ugyanakkor a vár fejlesztéseinek egyes elemei áthúzódnak a jövő esztendőre. Az elnök szerint a jubileum jó eszköz arra, hogy visszaadja a kulturális, idegenforgalmi vonzerőt Szigetvár számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!