Közélet

2010.09.17. 14:03

Űrkorszak: csipkártya, GPS, képernyő a buszokon

Aki akarja, jövőre már sorban állás nélkül, otthonról vagy központi terminálról vásárolhatja meg távolsági autóbusz bérletét a megyében.

Kaszás Endre

A Pannon Volán Zrt. sikeresen pályázott régiós elosztású európai uniós forrásokra, és 655 millió forintos támogatást nyert el új elektronikus jegy- és bérletkiadó, illetőleg utastájékoztató rendszerének kiépítésére. A cég 172 millió forintos saját forrással járul hozzá az összességében 827 millió forintos fejlesztéshez.

– Az új rendszer keretében a sokat utazók részére első körben harmincezer chipkártyát bocsátunk ki. Tulajdonosaiknak nem kell sorban állniuk az elővételi jegypénztárakban, hanem saját internetes felületeikről otthonról, munkahelyről, vagy a központi buszpályaudvaron erre a célra kihelyezett automatáról tölthetik fel kártyáikat. A menetrend szerint közlekedő autóbuszokon pedig ugyancsak automata leolvasó győződik meg arról, hogy jogosan utazik-e az illető – avatott be a rendszer gyakorlati részleteibe Micskey Tibor, a tömegközlekedési cég termelési igazgatója.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az elektronikus bérletek bevezetése mellett továbbra is megmaradnak a hagyományos, papír alapú bérletek és jegyek is a Pannon Volán járataira
[/caption]

A szakember hangsúlyozta, hogy az újdonság később a menetjegyek kiadására is kiterjeszthető lesz. Az elektronikus bérletek mellett ugyanakkor megmaradnak a hagyományos, papír alapú bérletek és jegyek is a Pannon Volán járataira.

A társaság valamennyi, azaz 310 helyközi menetrend szerinti autóbuszába fedélzeti számítógépet, s ugyanennyi kártyakezelőt, valamint fedélzeti GPS és kommunikációs eszközt helyeznek el. Ezzel egy időben a Pannon Volán Zrt. járatain fedélzeti utastájékoztatást terveznek: 230 kijelző kerül a szélvédőkre, valamint a buszok oldalára, és további 300 beltéri kijelző az utasterekbe.

A támogatott projekt során az utastájékoztatás fejlesztése keretében a pécsi autóbusz-állomáson 24 darab, kétoldalas, LCD kijelzős információs táblát helyeznek el, a váróterembe egy-egy központi óriástábla kerül, amelyek jelzik a kétórás távlatban induló és érkező autóbuszjáratokat.

Az EKF évében megszépült a központi pályaudvar

Tavaly kezdődött el és idén fejeződött be a megyeszékhely központi autóbusz-pályaudvarának felújítása, szépítése.
A Pannon Volán Zrt. mintegy 60 millió forintot fordított el erre célra. A cég régóta tervezte már a pályaudvar épületeinek és környezetének rendbe tételét, és az EKF évére meg is valósította ezt a tervet. Az épületek külső belső felújítása, tisztítása, festése mellett a beruházás kiemelkedő eleme volt a pályaudvar teljes körű akadálymentesítése is.

Ennek keretében rámpákat alakítottak ki a járdákra, a várócsarnokot automata ajtókkal látták el, és a teljes körűen felújított mosdóblokkban mozgáskorlátozott WC is került. A fejlesztésnek volt egy kiemelt környezetvédelmi feladata is. Újrabetonozták ugyanis az autóbuszok közlekedését bonyolító útfelületet, és kicserélték a beton alatt elhelyezett, elavult olajgyűjtőket.

Tizenegy új kocsival bővülhet idén a járműpark

A közbeszerzési szabályok módosulása miatt egyelőre csúszik a Pannon Volán Zrt. idei autóbusz-beszerzése. A tömegközlekedési cég a tender keretében kilenc helyközi forgalomban szerepet kapó szóló jármű megvásárlását irányozta elő ebben az esztendőben, míg az ugyancsak beszerzés alatt álló további két kiemelt kategóriájú luxus autóbusz a távolsági és a nemzetközi forgalomban kap majd szerepet szolgálatba állítása után.

A cég ezt megelőzően a 2008-2009-es időszakban összesen huszonhét új autóbuszt állított forgalomba, ami nem csak a járműpark műszaki színvonalán, hanem a buszflotta átlagéletkorán is sokat javított. Jelenleg 13 év körül mozog a Pannon Volán buszainak átlagos életkora, az új járművek érkezésekor mindig a legöregebb, és legavultabb kocsikat vonják ki a szolgálatból.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!