Közélet

2012.05.24. 18:17

Úszás: két pécsi is ezüstöt szerzett az EB-n

Cseh László arany-, Biczó Bence pedig ezüstérmet nyert 200 m pillangón a debreceni úszó Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

A debreceni úszó Európa-bajnokság legjobban várt napja a csütörtöki volt – aki ugyanis kicsit is ért a sportághoz, az tudta: valószínűleg nem egyszer kell majd a magyar himnuszt hallva felállni.

Rögtön az első finálé, a női 800 gyors kipörgetett egy aranyat: a két éve ifjúsági olimpiát nyert Kapás Boglárka brutálisan jó versenyzéssel iskolázta le az egész mezőnyt. Ugyanezen a távon a nagy visszatérő Risztov Éva a harmadik lett. A következő döntő újabb magyar aranyat hozott, női 200 vegyesen Hosszú Katinka diadalmaskodott, a másik hazai induló, Verrasztó Evelyn bronzérmet szerzett. A nap harmadik fináléja a harmadik magyar aranyat hozta: férfi 200 mellen Gyurta Dániel nagy csatában tudott győzni. A negyedik versenyszám (női száz hát) fináléjában nem volt magyar induló, volt hát idő rákészülni a pécsi szempontból leginkább várt férfi 200 pillangóra.

Ebben indult ugyanis Biczó Bence. A pécsi sportoló alapban sem idegeskedős típus, s mint megtudtuk, a döntőre is legfeljebb egy nagy alvással készült. (Ezen sorok írója eddig úgy százszor beszélt már a fiatal úszóval, ebből hetvenszer álmos volt Biczó hangja…) Nos, a pihenés kifejezetten jót tett a pécsi versenyzőnek, hiszen ezüstérmet szerzett kedvenc számában – az arany Cseh Lászlóé lett.

– Sok tapasztalatot gyűjtöttem ezen a versenyen, amit remélem, hogy az olimpián fogok tudni hasznosítani. Nagyon boldog vagyok, ez a legjobb eredményem – nyilatkozta a finálé után a 19 éves Biczó Bence.

A nap végén aztán előbb Bohus Richárd szerzett egy bronzot 50 háton, majd jött a női 4x200-as finálé, ahol a Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes, Hosszú Katinka összetételű négyes ezüstérmet nyert. A pécsi Jakabos nem kezdett túl jól, ugyanakkor nagy hajrával a második helyen fejezte be saját etapját. Verrasztó hamar átvette a vezetést, és kiváló versenyzéssel fél másodperces előnyt kovácsolt össze. Mutina ezt tovább növelte, ugyanakkor Hosszúnak ezt az előnyt az olaszok világklasszisával, Federica Pellegrinivel szemben kellett volna megtartania. A csütörtökön korábban 200 m vegyesen győztes magyarnak azonban elfogyott az ereje, a táv olimpiai, világ- és Európa-bajnoka így megnyerte az olaszoknak a versenyt.

A magyarok jelenleg hat arannyal, öt ezüsttel és öt bronzzal vezetik az éremtáblázatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!