Közélet

2016.07.14. 18:34

Útfelújítások: haladnak a 6-ossal, lesz még fennakadás

Az utolsó simításokon dolgoznak több baranyai helyszínen a Komplex Útfelújítási Program építői, Pécs belterületén viszont most jön a nagyja a munkának.

Nógrádi László (Dunántúli Napló)

Már vadonatúj aszfalton haladhat a forgalom Pécs nyugati elkerülőjén – a két hete írt cikkünkben bemutatott munkák itt is befejeződtek. A 6-os út Pécstől Szigetvár felé futó szakaszán szintén megújult a burkolat a buszöblökkel együtt a kővágószőlősi kereszteződésig, a munkások szerdán már Botykapeterdnél láttak neki az elhasználódott útpálya rendbetételének.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Botykapeterd és a becefai kereszteződés közt mélyen kimarják és új, vastagabb kopóréteggel állítják helyre a 6-os utat, a buszöblök egy része masszívabb, betonos burkolatot kap
[/caption]

A Magyar Közút Zrt. megkeresésünkre közölte: Botykapeterd előtt kezdődik az a két kilométeres szakasz, amelyen a becefeai kereszteződésig felmarják a főutat, majd nyolc centivel vastagabb új aszfaltréteget terítenek le. A munka nagyja, azaz a komolyabb forgalmi akadályt jelentő marás és aszfaltozás jövő keddtől várható.

Pécs határain belül már most is akad nagy bontás és építés: a kivitelező a Balokánynál egy 300 méteres szakaszon újítja meg a 6-os út burkolatát, és két buszmegállót is alapjaiban renoválnak. A négy sávból már most is csak kettőt használhatnak az autósok, a felújítást végző Strabag Általános Építő Kft. pécsi szakembereinek tájékoztatása szerint jövő hétfőn a még meglévő útfelületet is felmarják.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A 6-os út Uránvárosnál futó szakaszán bármelyik nap felvonulhatnak az útépítők, hogy rendbe tegyék a mintegy két és fél kilométernyi szakaszt – a projekttáblák már rég kint
[/caption]

Még nagyobb léptékű lesz a főút Tüzér utca és a patacsi körforgalom közti szakaszának felújítása, amit két lépcsőben végez a Soltút–Strabag közös vállalkozása. A solti székhelyű építőcégnél többekkel is beszéltünk, de egyelőre nem sikerült tőlük megtudni, mikor kezdenek itt dolgozni. A Közútkezelőtől csütörtökön kaptunk választ, ők arról tájékoztattak, hogy a kivitelezőknek már át is adták a munkaterületet a teljes útszakaszon.

A Tüzér utcai csomópont és a Szigeti vám között a jövő hét elején kezdődik a munka, a kopóréteg lemarásával, a közműszerelvények szintre emelésével, az autóbuszöblök átépítésével, a szegélysorok javításával. Az aszfaltozási munkák várható kezdete augusztus első hete. A Szigeti vám és a patacsi körforgalom között előreláthatóan egy hét eltolódással történnek az azonos munkafázisok. A munkák ideje alatt a munkavégzés függvényében irányonként egy vagy két sáv lesz járható.
A várható torlódások miatt a közlekedők megértését és türelmét kéri a Magyar Közút Nonprofit Zrt - tájékoztatott a társaság.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A nyugati elkerülőn már makulátlan a magas szegélyétől is megtisztított 57-es út
[/caption]

A Hungárián egy szakasszal hamarosan végeznek

A Hungária utcát érintő gázvezeték-rekonstrukciót három, egyenként három-négy hetes ütemre bontották az E.On kivitelezői. A munka első, várhatóan a jövő héten záruló üteme a Hungária utcának a Petőfi utca és a Jászai Mari utca közötti szakaszát érinti. Ezen a szakaszon egy forgalmi sávon, jelzőlámpás irányítás mellett, kizárólag a buszforgalom zajlik még ebben az időszakban. A munkálatok idejére minden más gépjárművet átmenetileg kizártak erről a szakaszról.

Mint megtudtuk, a beruházás két héten belül induló második üteme a Jászai Mari utcától a Hungária utca 19-ig (Uránia moziig) tart, majd a harmadik ütemben kerül sor a Kórház térig tartó szakasz kisnyomású gázvezetékeinek cseréjére. Az E.On tájékoztatása szerint ezeknek az ütemeknek a munkálatai is az első szakaszéhoz hasonló forgalomszabályozás mellett zajlanak majd. A beruházás későbbi ütemei is minden esetben a forgalom korlátozásával, valamint minden ütemben aszfaltburkolatú járda és út bontásával járnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!