Közélet

2012.10.14. 18:33

Vadásszák a szarvasgombát?

Elterjedt a hír, hogy az ország több pontjáról is érkeztek szarvasgombagyűjtők Vajszló környékére.

Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló)

A Dunántúli Naplóhoz eljutott információk szerint Vajszló környékén a falusi turizmus keretében működtetett vendégházakban szinte nem lehet helyet kapni, mert majdnem telt ház van, ugyanis az ország több pontjáról is érkeztek szarvasgombagyűjtők. Mondják, hogy a speciálisan erre a célra kiképzett kutyákkal érkező gombaszedők Drávaszerdahelytől Drávasztáráig járják a tölgyes erdőket, mert itt a legnagyobb az esélye a szinte kincset érő fekete és a még drágább fehér szarvasgomba előfordulásának.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A szarvagomba kereséséhez nem árt egy jól felkészített kutya sem (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Korábban már a Dunántúli Naplóban is beszámoltunk a terület különleges adottságáról, illetve a tavalyi szarvasgomba fesztiválról, amit Sellyén rendeztek meg. Most azonban hiába tudakozódtunk Drávasztárán, Sellyén és Vajszlón, senki nem tudott róla, hogy ismeretlen gyűjtők megszállták volna az erdőket. Mindemellett köztudott, hogy megterem itt az értékes gomba és vannak, akik rendszeresen gyűjtik is.

A Mecsekerdő Zrt. Sellyei Erdészetének vezetőjétől, Molnár Tamástól megtudtuk, hogy a folyamatosan szolgálatot teljesítő szakemberek sem észleltek jelentősebb mozgást az elmúlt hetekben. Az esős időszakot követően ugyan valóban megszaporodtak a gombaszedők az erdőkben, azonban ők a kalapos gombákat – a vargányát, az őzlábgombát és a szegfűgombát –, keresték és gyűjtötték.

---------------------------------------------------------------------
Ön evett már szarvasgombát? Szavazzon a középső hasábban!
---------------------------------------------------------------------

Ugyanakkor megtudtuk azt is, hogy a szarvasgomba szedése szigorúan engedélyhez kötött tevékenység, amit az erdőgazdaság ennek megfelelően szabályozott és ellenőriz. Úgynevezett koncessziós engedélyeket adtak ki meghatározott időre, egy-egy területre, amiért a gyűjtők külön díjat fizetnek, ezért cserébe kutathatják és gyűjthetik a föld alatti gombákat.

Az erdészek maguk is folyamatosan ellenőrzik a területet, nemcsak a faállományra ügyelnek, hanem a gombaszedést is figyelemmel kísérik, ezen felül pedig az engedéllyel rendelkező gombaszedők saját érdekeik miatt is figyelik a területeiket. Azt is figyelembe kell venni, hogy továbbra is tart a vadászati szezon, erről az erdészet tájékoztatást ad a szerződött partnereknek, azonban az alkalmi gombaszedőknek fokozott figyelemmel kell közlekedniük az erdőben.

Ormánsági termőhely

AMÍG MAGYARORSZÁGON a fekete szarvasgomba több helyen is fellelhető, leginkább a tölgyerdőkkel borított területeken, addig a sokkal ritkábbnak számító fehér szarvasgomba Olaszország, Franciaország és Horvátország mellett elsősorban az Ormánságban, a Sellye, Harkány és az országhatár által közrefogott területen. A világ legdrágább gombájának ára szinte vetekszik az aranyéval, amíg a fekete szarvasgomba kilója 80–100 ezer forintba kerül, addig a fehér szarvasgombáért – mérettől és állapottól függően – ennek akár a tízszeresét is elkérhetik a kereskedők.

Illata a főtt kukoricáé

A GOMBÁK közül számos faj a föld alatt fejleszti ki termőtesteit, ilyenek a szarvasgombák is, amelyek közül egyes fajok hatalmas példányokat hoznak létre. Kellemes illatuk, ízük miatt az ember a legrégebbi idők óta gyűjti. Ugyanakkor a vadállatok számára is kedvelt csemege. A fehér elnevezés a belső rész világosabb színére utal. A termőtest szabálytalan gumóalakú, súlya elérheti a 75 dekagrammot is, illata a főtt kukoricára emlékeztet. Ahol a gomba van, ott megrepedezik a talaj, felső része kiemelkedhet a földből. Egész évben – még enyhe teleken is – terem.

Fesztivál kétévente

A SZARVASGOMBA nyújtotta ritka adottságot kihasználva szervezték meg tavaly októberben az I. Fehér Szarvasgomba-fesztivált Sellyén. A sok érdeklődőt vonzó rendezvény legérdekesebb programja kétségkívül a szarvasgombát kereső kutyák versenye volt, a gasztronómia kedvelői pedig a szarvasgombával fűszerezett ételek bemutatójának és kóstolójának örülhettek.

IDÉN NEM rendezték meg a programot, mint Nagy Attila, Sellye polgármestere elmondta, eredetileg is úgy tervezték, hogy kétévente rendezik meg a fesztivált, úgyhogy mindenképpen lesz folytatás.

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Címkék#Vajszló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!