Közélet

2011.12.02. 20:12

Választás: a lényeg változatlan

Ha az új választójogi törvény szerint bonyolították volna a voksolást az előző három választás alkalmával, a megyében érdemben akkor sem alakultak volna máshogy az eredmények.

M.B. (Dunántúli Napló)

Mi lenne, ha 2002-ben, 2006-ban és tavaly az Országgyűlés által elfogadásra váró új választójogi törvény alapján bonyolították volna a választásokat? Számításaink szerint - legalább is Baranyában - nem hozott volna érdemi változást, az arányok semmiképpen sem borultak volna fel.

Az új voksolási rendszer alapján a megyét illetően a legfőbb változás, hogy az eddigi hét választókerülettel szemben négy marad. Az önálló komlói, siklósi választókerületek megszűnnek, előbbi az egyik pécsihez, utóbbi a szigetvárihoz tartozik majd. Pécsett pedig az eddigi három helyett két választókerületre osztják fel, amelyekhez további települések is tartoznak.

Az "eredmények" kiszámításához az első és a második helyezett jelöltek voksait szavazókörönként összesítettük. Mivel a jelenlegi és a módosított körzethatárok értelemszerűen nem fedik egymást, az új választókerületre azokat a szavazatokat vetítettük le, amelyeket ott szereztek meg volna a jelöltek.

Az új szavazási rend szerint a választás egy fordulóból áll, függetlenül attól, hányan vesznek részt azon, így mi is csak az első fordulóban született eredményeket vettük figyelembe.

Ennek alapján megállapítható, hogy mindössze 2002-ben alakult volna kissé másképp a végeredmény: akkor a hét körzetben négy szocialista, három fideszes képviselő szerzett egyéni választókerületben mandátumot. Ha ezt a voksolást már az új választási rendszerben rendezik, a négy körzetben – számításaink szerint – az arány kettő-kettes döntetlen lett volna.

Fordulhat a kocka

Az új választási rendszer bírálóinak egyik legfőbb érve: a körzethatárokat úgy szabják át, hogy az a kormánypártoknak kedvezzen. Azonban, ha csak a legutóbbi országgyűlési választások baranyai eredményeit vesszük górcső alá, megállapíthatjuk, egyetlen választókerületben sem mehet senki biztosra. Például a pécsi kertvárosi körzetet valamint Komlót is bevehetetlen „MSZP-s fészeknek” tartották, ahol „bármi lesz is, mindig nyernek a szocialisták”. Azonban tavaly fordult a kocka, s mindkét helyen a Fidesz nyert.

Nincs területi lista

A legközelebbi választásokon a polgárok az eddigi három helyett csak két szavazólapot kapnak, egyiken az egyéni jelöltekre, a másikon az országos listára szavazhatnak. A területi listák megszűnnek, tehát vagy önálló jelöltként vagy az országos listán szerezhetnek mandátumot a képviselők. Utóbbi jelentősége tehát szintén felértékelődik, különösen annak ismeretében, hogy arra a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok is szavazhatnak, így a határon túli területeken élő, állampolgárságot kapott személyek is.

Máshogy számoltak

2002-ben több egyéni mandátumot szerzett volna, 2006-ban pedig egyenesen kormányt alakíthatott volna a Fidesz, ha már azokat a választásokat is az új törvény alapján tartották volna, derült ki abból a tanulmányból, amely Bajnai Gordon volt kormányfő alapítványának blogján jelent meg. A szerzők azonban nem az egyéni körzetek eredményeit vették figyelembe, hanem a listás voksokat számolták át. Az elemzésük szerint egyébként az átalakítás végeredményeként Baranya négy körzete közül kettő jobboldali, egy „billegő”, egy pedig baloldali.

M.B. (Dunántúli Napló) -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!