Közélet

2016.03.03. 18:23

Valószínűleg megmentette osztálytársa életét egy pécsi lány

A pécsi Nagy Lajos Gimnázium tanulója, Pozonec Mária Dorotea az életben is jelesre vizsgázott az iskolában tanultakból.

K.E. I.

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában legalább tíz éve tartanak elsősegély szakkört a diákoknak. Az ott tanultakat a gyerekek a gyakorlatban is hasznosítják: ők szokták ugyanis felügyelni az iskolai rendezvényeket. Ha valaki rosszul lesz a tanévnyitón vagy a farsangi bálban, ők ott teremnek, és segítenek bajba jutott diákon. Többnyire ájulással volt csak dolguk – idáig. Hétfőn azonban másképpen történtek a dolgok.

– Éppen hittanórán ültük, amikor az egyik osztálytársunk szólt a tanárnak, hogy rosszul érzi magát – eleveníti fel az eseményeket Komlósi Lujza, a gimnázium 11. E osztályos tanulója. – Azt mondta, szorít a mellkasa és fáj a feje, szeretne kimenni a mosdóba. Jelentkeztem, hogy kikísérem, de amikor felállt és elindult az ajtó felé, a tanári asztal mellett összeesett. Odaszaladunk, nyugalomba helyeztük és felemeltük a lábát. Azt gondoltuk, elájult, olyankor pedig ez a legjobb, amit tehetünk. Jobban is lett, már fel tudott kelni. Így aztán elindultunk vele az orvosi szobába. Azt hittük, most már minden rendben lesz.
De nem így történt. A diáklány a folyosón újra összeesett.

– Azt mondta, nem lát semmit, minden elsötétült – idézi fel a kétségbeesett szavakat Pozonec Mária Dorotea, aki Lujzával együtt kísérte a lányt. – Aztán csak feküdt a padlón, becsukta a szemét, és többet nem szólalt meg. Láttam, ahogy kifújja a levegőt, de nem emelkedik újra a mellkasa. Rádöbbentem, ha leáll a szíve, csak perceim maradnak, hogy segíteni tudjak, ezért azonnal megkezdtem az újraélesztést. Szinte önkéntelen mozdulatok voltak ezek, nem volt időm gondolkodni.

A döntés helyesnek bizonyult: a lány hamarosan újra lélegezni kezdett, és magához tért.

– Mondtam Lujzának, hogy vigyázzon rá, beszéljen hozzá, addig én elszaladok hívni a mentőket – magyarázza Mária. – Közben szerencsére odaért az iskolaorvos, és hamarosan a mentők is megjöttek. Csak miután elvitték, akkor kezdett remegni a lábam – akkor tudatosult bennem, hogy mi történhetett volna.
Hogy pontosan mi állhatott a rosszullét hátterében, egyelőre nem tudni. Mivel az érintett diáklány szülei nem járultak hozzá gyermekük személyes adatainak megjelenéséhez, csak annyit tudunk, hogy a kórházban több vizsgálatot végeztek rajta, majd hazaengedték.
Nyisztor Zsolt igazgatóhelyettes lapunknak elmondta, Mária azóta igazgatói dicséretet kapott, nevét bemondták az iskolarádióban is.
– Nagyon büszkék vagyunk rá, és nemcsak mi, de a mentőorvos is, aki az elsősegélyt tanítja. Mária kétszer is jó döntést hozott: először, amikor megkezdte az életmentést, majd akkor, amikor tudta, mikor kell abbahagyni.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!