Közélet

2009.08.21. 18:55

Van, ahol kifejezetten igényelnék a kilakoltatást

Őszre ígéri a népjóléti bizottság elnöke a lakásprogram konkrét intézkedéseit. A zűrös környéken élők az önkényes lakásfoglalók egy részét azonnal kilakoltatnák.

Nyaka Szabolcs

– Nem tudja, mikor várhatóak végre a kilakoltatások? – ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel keresték meg szerkesztőségünket az elmúlt időszakban többször is a pécsi Hősök terén, a környékén, illetve a keleti városrész több utcájában lakók. Természetesen nem az országszerte problémát jelentő lakáshitel-tartozás miatti kilakoltatásokat várják, hanem az önkényes lakásfoglalókét. Minősíthetetlen viselkedés, olykor erőszakos cselekmények, hangoskodás, a közüzemi szolgáltatások rendszeres lopása – az ott élők folyamatosan sorolják, miért is várnak már hatósági intézkedést néhány „lakótárssal” szemben.

Csizi Péter, a népjóléti bizottság elnöke júliusban, nem sokkal azután, hogy a bizottsági helyek újraosztása után átvette a testület vezetését, azt nyilatkozta lapunknak: felmérik az önkényes lakásfoglalókat, s ha kell, kemény intézkedéseket is foganatosítanak. Lapunk most újra megkereste a fideszes politikust, aki közölte, a napokban gyakorlatilag el is készült az említett felmérés a pécsi lakásállományról, ezen belül kifejezetten az önkényes és jogcím nélküli foglalókra fókuszálva. A részleteket szeptemberben vitatja meg a lakás-albizottság, s ott egy átfogó intézkedéscsomagot készítenek. Mint fogalmazott, nem az a cél, hogy feltétlenül mindenkit kitegyenek a lakásból, de aki nem fizeti a számlákat, az együttélés alapvető normáit sem képes betartani, ráadásul esetleg illegálisan vételezi a közműszolgáltatásokat, annak mennie kell.

A kilakoltatások kapcsán az egyik, neve elhallgatását kérő lakó úgy fogalmazott: attól tart, hogy télig nem történik semmi, akkor pedig úgysem lehet kitenni senkit. Jövőre tavasszal országgyűlési, ősszel önkormányzati választások lesznek, ekkor pedig a politikusok nem szoktak ilyen lépéseket megtenni. Ezen felvetésünkre Csizi Péter bizottsági elnök határozottan leszögezte, őszre készen lesz ez a program, amelynek, ha kell, része lesz a kilakoltatás is. Az elnök azt hangsúlyozta, igazságosabb rendszert akarnak kialakítani, ehhez más városokkal is felveszik a kapcsolatot, azt tudakolva, ők hogyan kezelték a hasonló helyzeteket.

A kutya se költözne be, néhol olyan rossz állapotúak

Lapunk azt a tapasztalatot is felvette: bizonyos pécsi önkormányzati bérlakások olyan rossz állapotban vannak, hogy senki sem költözne be. A komfortnélküliséget csak külön rontja a lelakottság, a rossz környék. Az így üresen maradt lakásokat pedig könnyen megtalálják az önkényes lakásfoglalók is. Ezzel a meglátással Csizi Péter, a népjóléti bizottság elnöke is egyetértett. A politikus közölte, az elmúlt években elmaradt a bérlakások tömeges felújítása, jelenleg viszont sem a Pécs Holdingnak, sem az önkormányzatnak nincs erre forrása.

 Megoldást jelenthetne a bérlakások felújítására, sőt akár újak építésére az állami támogatás, erre azonban Pécs nagyságú nagyvárosok nem, csak kisebbek pályázhatnak. Mint mondta, folyamatosan kapcsolatban vannak a szakminisztériummal, hátha megjelenik valamilyen lehetőség.
Addig is más megoldást keresnek. Pécsett jelenleg mintegy 70 bérlakás áll üresen kifejezetten az állaga miatt. Ezek egy részére pályázatot hirdetnek hamarosan: ha a bérlő vállalja a felújítást, annak összegét gyakorlatilag lelakhatja a későbbiekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!