Közélet

2009.03.09. 19:07

Vandálok teszik tönkre a pécsi belvárost

A Cella Septichora járható üvegfelületének összetörésén kívül a világörökségi területen számos egyéb vandál rongálás is történik. A város és a rendőrség öszszefog kivédésükre.

Cs.L.

A Pécs/Sopianae Örökség Nonprofit Kft. által kezelt területen, vagyis a Szent István téren, a nyugati és északi várfal sétányon és az Eszperantó Parkban folyamatosak a rongálások, mondja Bozóky Anita ügyvezető. Rendszeresen italoznak itt még hajnali háromkor is fiatalok, az egyes lezárt részekre bemásznak, akár a várfalon át.

A területet nyilvános vécének használják, szemetelnek, mindent elvisznek, ami mozdítható, ami pedig nem, például a padok vagy a lámpák, azokat szétverik. A járható üvegtető számukra komoly kihívást jelent, ezért támadják gyakorta, a tavalyi törés helyrehozatala 1,7 millióba került, amelynek csak a felét térítette meg a biztosító. A legutóbbi kártétel hét lámpa ellopása, ezek pótlása 480 ezer forint kiadást jelent a kft. számára.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az Alsó-Sétatéren a feliraton több a megrongált betű, mint az ép
[/caption]

Egyetlen biztonsági őrt tudnak csak foglalkoztatni, ő éjszaka ellenőrzi a területeket, de miután egyedül van, könnyű kijátszani. Megoldás lehetne a térfigyelő kamerarendszer, magyarázza Bozóky Anita. Saját erejükből azt tudják megtenni, hogy a Cella Septichora belső rendszerére rákapcsolva kihelyeznek két kamerát, de erre is bonyolult engedélyezési procedúra után kerülhet sor, és csak a terület töredékét tudják megfigyelni. Segítenek a polgárőrök, de nagyobb rendőri jelenlétre lenne szükség.

A tervek szerint térfigyelő rendszer épül ki 2010-re az önkormányzat és a rendőrség összefogásának eredményeként. Összesen 37 kamerát helyeznek ki 59 milliós költséggel a városban az EKF keretéből, mondja dr. Schmidt József közbiztonsági és bűnmegelőzési tanácsnok. Első ütemben a Tettye parkhoz, az Uránváros és a Megyer városrész központjához, a Diana térhez, a Rókus sétányhoz, a Köztársaság térhez, valamint a Kórház térhez tartozó elemek valósíthatóak meg, a második ütemben kerülhet sor a Széchenyi tér, az Indóház tér és környéke, a Tettye városrész közterületei, az EKF-városrész kamerákkal való ellátására.

Nem EKF-terület, de igen fontos a Szent István tér és a Király utca, ezért mindenképpen szeretnének ebből a keretből ezekre a pontokra is kamerákat kihelyezni, mondja dr. Schmidt. A tárgyalások zajlanak ebben az ügyben, reményei szerint 2009 végére a rendszer kiépülhet.

Megfigyelés éjjel-nappal

A tervek szerint a megfigyelő központban az önkormányzat által fizetett, szolgálaton kívüli aktív vagy nyugállományú rendőrök dolgoznak majd az év minden napján, 24 órás szolgálat keretében. A kameraállások számát nemcsak a beruházásra szánt pénzügyi forrásokhoz kell igazítani, hanem ahhoz is, hogy egy-egy diszpécser mintegy 16 kamera képi anyagát képes figyelemmel követni. A rendszer önmagában még hatástalan eszköz, ezért a Pécsi Rendőrkapitányság garantálja a nap 24 órájában az azonnali reagálásra alkalmas erők biztosítását.

Pozitívak a tapasztalatok

A pécsi rendőrség és az EUNet 2000 Kft. által készített tanulmány szerint több rendőrkapitányságon bevezették már a módszert. A szakmai vélemények pozitívak, a bűncselekmények és szabálysértések előfordulási gyakorisága 30–70 százalékkal esett vissza. A főváros VIII. kerületi rendőrkapitányságán például nyolc szabadidős rendőr van szolgálatban, akik közül négy a monitorok előtti figyelést, négy a reagáló szolgálatot látja el. A szolgálatok négyóránként váltják egymást, tehát a figyelők négy óra után cserélnek a reagálókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!