Közélet

2008.04.29. 07:11

Várólista: szívbetegek hosszú sorokban

Már a nyár közepére jegyzik elő a betegeket a pécsi kardiológiai szakrendeléseken. Hacsak nem talál ki valamit, nem ügyeskedik a beteg.

Kozma Ferenc

Szinte vadásszák az időpontokat a szívbetegek, keresve azt a szakrendelőt, ahol mielőbb orvos elé kerülhetnek. A gyakorlottabbak már rutinosan, több intézetet, ambulanciát is felhívnak telefonon, és érdeklődnek, igyekezve betegségüknek minél nagyobb nyomatékot adni. De nem kisebbek a sorok a magánrendelőkben sem, így aztán manapság nem könnyű a kardiológiai vizsgálaton túlesni. Akár nyárig elaszalódhat a beteg, hacsak nem egy hirtelen fellépő szívrohamról, félrekalapálásról, melltájéki szúró fájdalomról van szó.


Június közepére kapott volna időpontot egy idős hölgy a 400 ágyas klinikán – akadt egy üres hely a listán –, ám mivel férje is szívpanaszokkal él, kettejüket már csak július 4-ére jegyezték elő. Nem jobb a helyzet a Pécsi Egyesített Egészségügyi Intézményeknél sem, bár a műtétre, leszázalékolásra várót itt igyekeznek kedvezményben részesíteni. Dr. Kovács Ágnes főigazgató szerint jó ha a beteg a recepción bejelentkezve előre közli, ha ilyen ügyben érkezett, így hamarabb, néhány héten belül, jó esetben akár néhány nap múlva is fogadni tudják.
A kialakult hosszú várólisták okaira kerestük a választ.


Dr. Tóth Kálmán, az egyetem Orvostudományi és Egészségtudományi Koordinációs Központjának alelnöke szerint egy év eleji rendelkezés miatt a tumultus. Ugyanis ma a szívgyógyszerek többségét csak szakorvos ellenjegyzésével lehet felírni, így aztán a családorvos kénytelen a beteget szakrendelőbe küldeni, ahol az orvosoknak a rendelési idők nagy részében a receptek miatt érkezőkkel kell foglalkozniuk. Dr. Tóth Kálmán maga is kardiológus, az egyetem I. számú belklinikájának professzora. Állítja, hogy néhány gyógyszer esetében valóban szükséges a szakorvos kontroll szerepe, ám a nagy részüket nyugodtan felírhatnák a családorvosok is.

A költséges tabletták esetében gyakoribb a kontroll

A krónikus betegek számára előírt gyógyszerek szakorvosi ellenjegyzése többnyire a drága, egyébként költséges tabletták esetében lett egyre gyakoribb. De akadnak kivételek is. Így volt például a szívbetegek egy része, többnyire a szívműtöttek számára szinte kötelező gyógyszerként javallott aszpirin. Jellemző az év eleji rendelkezésre, hogy egy ideig az aszpirint is csak a szakorvos írhatta fel, ám később a szakma általános derültsége közepette levették a listáról. Egyébként családorvos nem csak szívgyógyszereket nem írhat fel, hanem sokféle egyéb betegségre valót sem. Így például csontritkulás elleni gyógyszert, amit egyébként a szakorvosok közül is csak az adhat, akinek erre OEP-engedélye van. Továbbá nem írhat receptet a családorvos a tbc ellen, nem írhatja fel a daganatos betegek és többek között a cukorbetegek célra orientált gyógyszereit sem. A lista meglehetősen nagy, ám könnyen meglehet, hogy minden nehézség nélkül szűkíthető lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!