Közélet

2006.11.28. 08:52

Védett pécsi házak, védett PEAC-sportépület

Pécs | Több pécsi épületet is műemlékké nyilvánított a minisztérium, a baranyai műemlékvédelem pedig egy évre levédette a PEAC-pálya sportépületét, így az EKF kapcsán felmerült leobontásáról szó sem lehet.

Cs. L. (Dunántúli Napló)

A kulturális örökség minisztere egyedi műemlékké nyilvánította a Petőfi Sándor utca 71. szám alatti ingatlant, a volt mentőállomás épületét, továbbá a József Attila u. 5. – Rét utca 23. szám alatti saroképületet, amely egykor bányakapitányságként működött.

A bányakapitányságot az a Medgyaszay (Benkó) István tervezte, mondja Weiler Árpád, az örökségvédelmi hivatal dél-dunántúli irodájának vezetője, aki többek között a soproni színházépület alkotója is volt. Visy Zoltán, a mentőállomás tervezője országos hírnevét az 1934-ben Harkányban elkészült OTI gyógyüdülő alapozta meg. Weiler Árpád érdeklődésünkre elmondta, hogy több modern kori épület védését tervezi Pécsett, például az uránvárosi hétemeletesekét vagy a Kolozsvár utcai műteremházakat. Weiler azt is megemlítette, hogy egy esztendőre levédette a PEAC-pálya sportépületét, amelyet a bauhausos Hoffmann László tervezett.

Megkérdeztük Gonda Tibor alpolgármestert, hogy mit szól az egykori városi sportcsarnok levédéséhez, hiszen a legutóbbi közgyűlésen felmerült: a tervezett új felüljáró út nyomvonalát éppen ennek az épületnek az elbontása révén módosítani kellene, hogy a pályára építendő Tudásközpontnak nagyobb tere maradhasson. Az alpolgármester szerint a Tudásközpontnak így is marad elég hely, ráadásul az egyetem feltehetően jól tudja majd hasznosítani a jelenlegi sportlétesítményt. Ugyanakkor valószínű, tette hozzá, hogy a felüljáró megépítésére a városnak nem lesz pénze. Ám az biztos, hogy ennek a területnek a közlekedési koncepcióját ki kell dolgozni, erről hamarosan döntenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!