Közélet

2015.03.13. 11:22

Veszélyes lehet a belvárosi szellemrendelő is

Üvegcserepek hullottak a földre a csütörtök esti vihar miatt a volt pécsi Munkácsy utcai rendelőintézet ablakaiból. A magasból lehulló üvegdarabok miatt akár tragédia is bekövetkezhetett volna. Kérdés, ki a felelős? Hasonló lehet a helyzet, mint ami a magasháznál volt.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Nem történt tragédia, tudomásunk szerint senki sem sérült meg, ez a legfontosabb megállapítás azok után, hogy csütörtökön késő este, a viharban üvegdarabok hullottak a földre a magasból a pécsi, Munkácsy utcai volt rendelőintézet épületéről.

A ház az úgynevezett stratégiai ingatlancsomag részeként került a „spanyol” befektetőkhöz, egyebek mellett az A/1-es laktanya és a Magasház társaságában.

Szerencsére most éppen nem volt ott, nem járt arra senki, de könnyű belátni, hogy szerencsétlen esetben nagyon komoly tragédia is történhetett volna. Ami a takarítást illeti, reggelre már a legtöbb üvegcserép-darabot felsöpörték, persze van még, volt ott még tennivaló.

Az épület állaga rontja a városképet, a belváros megítélését, ezzel sem vitatkozhat senki, emiatt is kerestük meg a városházát, a megyeszékhely jegyzőjét, főépítészét, és az építésügyi hivatali szerepet is betöltő Baranya Megyei Kormányhivatalt is az ügyben. Egyelőre a városházáról érkezett tájékoztatás:

Frissítve: Mint a városházától megtudtuk, a Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalának kellene eljárnia az adott ügyben.

Az épület stabilitása tekintetében nem beszélhetünk veszélyhelyzetről - értesültünk a városházáról, azonban az épület egyéb szerkezeteinek (pl. tetőszerkezet, nyílászáró szerkezetek, stb.) felülvizsgálata indokolt lehet, és a további balesetveszélyes helyzetek elkerülése céljából a tulajdonosnak fontos lenne ellenőriznie, hogy pl. a nyílászárók megfelelően nyithatók, zárhatók e, és zárt állapotban a szárnyak megfelelően rögzítettek-e.

Ha a tulajdonos előírt kötelezettségének nem tenne eleget, akkor a jogszabályi előírások alapján az építésfelügyeleti hatóság megteszi a szükséges intézkedéseket.

Korábban írtuk:

Egyebek mellett azt kérdeztük meg, hogy mit tehetnek az ügyben, hogyan lehet a veszélyes helyzetet megszüntetni, ki járhat el. Hasonló lehet a helyzet a Magasházéhoz.

Azt is megkérdeztük, hogy vajon kinek a felelőssége lett volna, ha baj történik. Rákérdeztünk arra is, hogy az önkormányzat, avagy a kormányhivatal felszólította-e már a tulajdonost a veszélyes helyzet rendezésére, valamint hogy a pécsi önkormányzat tett-e, vagy kíván-e tenni olyan lépéseket a városképet csúfító épület gazdái felé, amelyekkel éppen ezt a helyzetet lehetne megoldani, hasonlóan például Nádor szálló vagy a volt FEK ügyére.

Természetesen kerestük azt az összekötő, a sajtónak legutóbb a „spanyol” befektetők részéről nyilatkozó embert is, aki választ adhat arra, hogy mit tesznek a hasonló helyzetek elkerülésére, illetve, hogy történt-e bármilyen előrelépés a többi, még a kezükben lévő pécsi ingatlan tervezett fejlesztése ügyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!