Közélet

2014.06.03. 19:31

Veszélyes mámor: biofű és társaik

A megyében is felbukkantak az új, szintetikus cannabinoidok, ami nem is csoda, hiszen akár a világhálón is megrendelhetők. Az új generációs dizájner drogok összetételéről szinte semmit nem tudni, csak azt, hogy nagyon veszélyes lehetnek – mondja dr. Németi Balázs toxikológus, a PTE Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet docense.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Biofű, füstölő, kínai. Bárki hozzáférhet az új generációs dizájner drogokhoz. Mit tudunk róluk?

– Szintetikus cannabinoidokról van szó, a vegyületek egy része ismert, gyógyszerként is használják, de vannak olyanok is, amelyekről semmit nem tudunk.

– Azt viszont igen, hogy sok fiatal rosszul lett tőlük.

– Egyáltalán nem biztos, hogy a rosszulléteket önmagában egy szer okozta, elképzelhető, hogy a használók egyszerre többfélét, s melléjük alkoholt vagy mást is fogyasztanak. Ezeknek együttes hatására végbemehet az ismeretlen vegyület biokémiai átalakítása, ami akár végzetes következményekkel is járhat.

– Ha valaki rosszul lesz, hogyan lehet rajta segíteni?

– Eszméletvesztés esetén ellenőrizni kell, lélegzik-e az illető, van-e pulzusa. Ha nincs, azonnal hozzá kell kezdeni az újraélesztéséhez, aki pedig nem ezzel van elfoglalva, haladéktalanul értesítse a mentőket.

– A szülők miből vehetik észre, hogy gyermekük ilyen drogokat fogyaszt?

– Egyáltalán nem biztos, hogy észreveszik. Általában nem otthon, hanem bulikban veszik be a szereket, ahol persze a szülő nincs jelen. Másrészt az sem biztos, hogy a fogyasztásuk kirívó tünetekkel jár. Feltűnő lehet, ha a gyerek lelassul, vagy nevetési kényszere támad. Egy jel viszont mindenképpen gyanúra adhat okot, ha megnövekednek a gyerek kiadásai, esetleg eltünedeznek otthonról pénzek.

A teljes interjú a szerdai Dunántúli Naplóban olvasható. A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!