Közélet

2012.09.19. 16:33

Világhódító emléklakatok

Az eredet homályos, de egyre több helyen találkozni a turisták vagy szerelmesek által otthagyott lakatokkal a világban és idehaza is.

Nógrádi László (Dunántúli Napló)

Hűségüket lelakatoló szerelmesek, a visszatérésben bízó turisták vagy életük nagy pillanatairól megemlékező helybéliek – a lakatok elhelyezői sokfélék lehetnek, ennek megfelelően a szokás eredete is változatos legendai verziókban létezik. Az egyik legrégebbi egy szerb pár története, akiket a II. világháború szakított el egymástól, az ő tragikus szerelmükre emlékezve (és több szerencsében bízva) zárják lakatjaikat a szerelmesek a találkozóhelyükként ismert híd korlátjára.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A hazai példák közül a pécsi, három évtizedes lakatfal a legismertebb
[/caption]

A lakatolás talán legrégebbi példái idehaza Pécsen ismertek, itt egy főtér közeli kis utcában álló lakatfal a városi legenda szerint a múlt század nyolcvanas éveiben kezdett kialakulni. A középiskolából megszabaduló, és szekrényének lakatját itt elhelyező diák és egymástól eltiltott szerelmesek is szerepelnek az eredetmítoszokban, de olyan verzió is akad, amely szerint az akkor tiltott meleg randevúk szervezését segíthették a lakatok. Akármi is az igazság, az utóbbi években nemcsak Pécsen (ahol már egy második, direkt erre a célra épített kerítés is gazdagodik), hanem tucatnyi helyszínen kattannak a lakatok. Egyebek közt Miskolc, Szekszárd, Nyíregyháza, Győr, Békéscsaba, Vác, Székesfehérvár, Szombathely, Tata, Veszprém és Kaposvár belvárosában is láthatjuk őket.

Máshol a hidak korlátjára lakatolnak: a szolnoki Tiszavirág hídon is megjelentek a kis fémszuvenírek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Párizs hídjait pár éve lakatmentesítették, azóta szinte megteltek
[/caption]

Ugyanez megfigyelhető a világ frekventált turistalátványosságainál is: Párizstól Torontóig, Firenzétől Dublinon át Taiwanig ismert ez a szokás. Utóbbi helyen egyébként egy vasúti hídra teszik a lakatokat, mégpedig a kapcsolódó hiedelmek egyik legérdekesebb verziója miatt. Úgy hiszik, hogy a híd alatt elszáguldó vonatok olyan elektromágneses rezgéseket keltenek, amelyeknek energiája segíti a lakatokra bízott kívánságok teljesülését...
Hídon, kerítésen vagy kitelepített lakatfán – a szuvenírek rengeteg helyszínen felbukkannak.

Rendőri biztosítással

Számos műemléknél problémaként tekintenek a lakatokra. Az évszázados kerítéseket és a hidak fémrácsait valóban túlzott terhelésnek teheti ki és koptatja is a fémtömeg, amelynek eltávolítása szintén árthat a szerkezeteknek. Az elborított rácsokon a rozsda elleni védőfestés is lehetetlen.

Legutóbb Rómában kezdtek lakattalanításba: a Milvio hídon a polgármesteri akció rendőri biztosítással zajlott a múlt héten – a közfelháborodás nyomán a lakatokat múzeumba viszik. Párizsban 2010-ben pucolták le a több tonnányi lakatot három hídról, de a szuvenírek azonnal újra megjelentek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!