Közélet

2016.07.28. 15:48

Villámárvizek szerte Baranyában a hatalmas mennyiségű eső miatt

Csütörtök kora reggel rövid idő alatt jelentős mennyiségű eső hullott a megye több településén. Helyenként félméteres víz hömpölygött az utcákon.

Dunántúli Napló

Fotó:

A vihar reggel hét óra körül érkezett a Mohácstól 17 kilométerre fekvő Szűrre, és rövid időn belül több mint hatvan milliméter csapadék hullott a településen. A templomot teljesen körülvette a víz, amely be is tört az épületbe, amit részben sikerült megvédeni homokzsákokkal. A falu központja víz alá került, az ár a házak falát mosta, a helyiek azt mondják, ilyet még soha nem láttak.

Ottjártunkkor a víz már lefolyt, a sarat, a hordalékot, a földekről elsodort, aratás után otthagyott szalmát takarították el a helyiek.

– A hétvégén tartottuk volna a falunapot, ám az sajnos most elmarad – tudtuk meg Kropp Károlytól. Szűr polgármestere elmondta azt is, a falut átszelő vízfolyás amúgy jól karbantartott medre egyszerűen nem bírta elvezetni a hirtelen jött hatalmas mennyiségű csapadékot.

Ez történt a szomszédos Szebényben is, ahol nagy problémát okoztak a közeli erdőkben végzett fakitermelés "maradványai". A víz által elsodort ágak sok helyen eltorlaszolták az árkokat. Egy a falu központjában lévő portára be is tört az áradat, nem csak az udvaron hagyva bokáig érő sarat, hanem a ház több helyiségében is.

[caption id="" align="aligncenter" width="603"] fotók: Laufer L.
[/caption]

Hasonlóan komoly problémákat okozott az eső Fekeden, Himesházán, Erdősmecskén, de más településeken is kellett szivattyúzniuk a tűzoltóknak az épületekbe betört vizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!