Közélet

2016.12.05. 09:23

Vízmérőcsere: közel a határidő, a mulasztók nem kapnak számlát

Bő három hét múlva lejár a mellékvízmérők cseréjének határideje, ám az érintettek közel tíz százaléka még mindig nem tett eleget kötelezettségének.

Wald Kata (Dunántúli Napló)

Közel a mellékvízmérők cseréjének végső határideje: Pécsett 8400 szerkezet hitelessége jár le ez év végéig. Az érintett ügyfelek többsége eleget tett törvényi kötelezettségének, 680 mérő azonban még cserére vár a városban.

Akik elmulasztják a hitelesítést, a jogszabályok szerint 2017 januárjától automatikusan megszűnik a mellékszolgáltatási szerződésük. Azaz a szolgáltató ezeket a mérőket a továbbiakban nem olvassa le, egyéni számlát nem készíthet. Társasházakban jelenthet ez gondot – közölte Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének baranyai elnöke –, hisz a mulasztók vízfogyasztása a főmérőre kiállított számlákban fog jelentkezni, ami a lakóközösséget terheli. Emellett már egyetlen kieső mellékmérő esetén sem teljesülnek a teljes körű mérősítés szerinti, csak mellékmérők alapján való elszámolás feltételei.

A mulasztóknak egyébként, ha újra egyéni számlát szeretnének, ismét ki kell építtetniük és nyilvántartásba vetetniük mellékvízmérőjüket, ami jobban megterheli pénztárcájukat, mint a mérőcsere.

Otthon kell lenni

Vannak lakók, akik bár megrendelték és be is fizették a cserét, mégsem voltak otthon az egyeztetett időpontban, és a rákövetkezőben sem. Nekik a szolgáltató hamarosan tértivevényes levelet küld, és ha ezek után sem tudják elvégezni náluk a munkát, a társaság felmondja a mellékmérőre vonatkozó szerződést. A Tettye Forrásház Zrt. kedvezménnyel is segítette a mérőcserét, amely október 31-ig kevesebbe került. Most, év végén bruttó 14–16­ ezer forint a díja, mely a szakszerűségi vizsgálatot is tartalmazza. Ha mással végeztette a mellékmérő felszerelését a lakó, a szakszerűsítés költsége bruttó 4700 forint.

Kérelem írásban

A Tettye Forrásház Zrt. az év során több alkalommal felhívta írásban a mellékmérőcserében érintett ügyfelek figyelmét kötelezettségükre, tértivevényes levélben is tájékoztatta őket a lehetőségekről. Emellett a közös képviselőket is értesítették. A késve indított cseréket kapacitásuk függvényében tudják végrehajtani a szolgáltató szakemberei, nem éri azonban hátrány azokat, akik december 31-ig írásban kérik a Tettye Forrásháztól a lejárt mérő cseréjét – vagy ha nem a szolgáltatóval végeztették a szerelést, akkor a mérő szakszerűségi vizsgálatát –, és rendezik a szolgáltatás díját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!