Közélet

2009.12.13. 20:10

Vízmű kontra Forrásház: csata a szennyvízért is

A Pécsi Vízműt szerződés kötelezi 2017-ig a folyékony hulladék elszállítására, de nincs hozzá eszköze - így a munkát most a Tettye Forrásház végzi.

Cs. L. (DN)

Az októberi székházfoglalás óta nincsenek a Vízműnek eszközei, többek között szippantós autói sem. Miközben 2017-ig szerződés kötelezi a céget arra, hogy a folyékony hulladékot elszállítsa, a feladatot nem tudja végrehajtani. Helyettük a Tettye Forrásház látja el ezt a tevékenységet, de pusztán azért, mert nem szeretnék, ha a feladat elmaradása közegészségügyi problémákat okozna.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A székházfoglalás során többek közt a szippantós autókat is lefoglalta a Tettye Forrásház
[/caption]

Miközben a Vízmű az eszközeit követeli vissza, a Forrásház arra hivatkozik, hogy az erre irányuló tárgyalási kezdeményezéseik süket fülekre találtak, vagyis a két cég nem kommunikál egymással.

A város főjegyzője, dr. Papp Judit lapunk érdeklődésére elmondta, hogy váratlanul bukkant elő a probléma, ezért az önkormányzati bizottság arra kéri a polgármestert, hogy kérjen tájékoztatást a Tettye Forrásház vezérigazgatójától a kialakult állapotokról.

Önkormányzati ülésen derült ki a probléma

Az önkormányzati bizottság legutóbbi ülésén tárgyalt a folyékony hulladékkal kapcsolatos szolgáltatás jövő évi díjáról, és megállapodtak abban, hogy nem lesz áremelés. Ezen az ülésen derült ki, hogy a Vízmű október 5-e óta nem képes e szolgáltatást elvégezni, pedig 2017-ig szóló érvényes szerződése van, amelyet az önkormányzattal kötött. Erről a Vízmű jelen lévő vezérigazgatója, Nyirati István számolt be. Elmondása szerint ugyanis a Tettye Forrásház Zrt. székházfoglalása során lefoglalta a Vízmű eszközeit, köztük a szippantós autókat, így a feladatot nem tudják ellátni.

A szippantást a Forrásház emberei végzik, akik Vízmű-számlákat állítanak ki. A feladatot közbeszerzési eljárás keretében a Vízmű nyerte el, más cégnek erre a tevékenységre nincs jogosítványa addig, amíg a szerződés él.

Winkler Tamás, a Forrásház vezérigazgatója szerint csak abban az esetben kell közbeszerzési eljárást kiírni erre a szolgáltatásra, ha a vízi közművek nincsenek százszázalékos tulajdonban. A helyzet azonban változott, a Tettye Forrásház a város százszázalékos tulajdonában lévő cég, tehát egyszerűen megbízható lenne a folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatási feladatokkal. Kétségtelen azonban, teszi hozzá a vezérigazgató, hogy ez csak akkor történhet meg, ha a város felbontja a szerződést a Vízművel, ez azonban nem történt meg.

Addig is a Vízmű jogosult a szolgáltatásra. Annak nincs és eddig sem volt akadálya, hogy visszavegyék az őket megillető eszközöket, magyarázza Winkler Tamás, de valamennyi, tárgyalásra irányuló javaslatukat elhárította a Vízmű. A szippantós kocsik túlnyomó része lízingelt,  a Vízmű pedig a lízingdíjat jó ideje nem fizeti. A Vízmű adósságainak egy részét korábban megvásárolta a Tettye Forrásház, ebbe beletartozik a szippantós kocsik lízingdíjának egy része is.

Közegészségügyi okból nem mérlegelhetnek

Winkler Tamás szerint a kialakult helyzetben a Tettye Forrásház nem tehet mást, minthogy a lakók érdekében elszállítják a szennyvizet. Nem mérlegelhetnek, hiszen komoly közegészségügyi kockázata lenne annak, ha ezt a feladatot nem végeznék el, hanem várnának az ügy jogszerű lezárásáig. Ezért használják a Vízmű szippantós autóit, és miután a feladat a Vízműé lenne, állítanak ki Vízmű-számlákat.

Voltaképpen arról van szó, érvel a vezérigazgató, hogy teljesítési segédként működnek közre, nem pedig arról, hogy lenyúlják ezt a tevékenységet. A befolyt pénz a Vízmű tulajdona, ugyanúgy elkülönítve kezelik, mint azoknak a számláknak az ellenértékét, amelyet az októbert megelőző időszak vízszolgáltatásaiért szednek be a fogyasztóktól.

Pécsi Vízmű: a jogszerű állapot visszaállítása lenne a megoldás

A települési folyékony hulladék ellszállításával kapcsolatban a Pécsi Vízmű a következő közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

A Pécsi Vízműnek vannak eszközei és a Tettye Forrásháznak nincsenek. A Pécsi Vízmű Zrt. emberei végzik a tevékenységet a Pécsi Vízmű eszközeivel, a Tettye Forrásház vezetőinek irányításával. Jogosultsággal és engedéllyel is kizárólag a Pécsi Vízmű Zrt. rendelkezik erre a tevékenységre is.

A semmiképpen sem jogszerű helyzet nem hirtelen bukkant fel, hanem október 5-e, a Tettye Forrásház jogtalan székházfoglalása óta fennáll, s ezt minden érintett fél pontosan tudja.

A helyzet megoldása, a jogszerű (szeptemberi) állapot visszallítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!