Közélet

2011.03.22. 20:10

Vízműcsata: helyreállt törvényesség vagy szabálytalan közgyűlés?

Új igazgatósági és felügyelő bizottsági tagokat választott kedden a Pécsi Vízmű közgyűlése, „a jelen lévő részvényesek egyetértésével”. Az önkormányzat szerint viszont szabálysértő módon döntöttek.

B. A. (Dunántúli Napló)

Ellentmondásos közgyűlést tartott kedden a Pécsi Vízmű Zrt. A cégnél ugyanis új igazgatósági és felügyelő bizottsági tagokat választottak, a közleményük szerint „a jelen lévő részvényesek egyetértésével”. Nyirati István vezérigazgató kijelentette: a közgyűlésen hozott döntések biztosítani fogják a Vízmű működését.

Ezzel szemben dr. Szabó Iván, a többségi tulajdonos pécsi önkormányzat jogi képviselőjeként a Dunántúli Naplónak azt mondta, megdöbbenve értesült a fejleményekről. Szerinte a cégnél törvénytelenül jártak el, és közokirat-hamisítást követtek el, ami miatt megteszik a szükséges jogi lépéseket. A Vízmű alapszabálya ugyanis kimondja, hogy Pécs jelenléte nélkül határozatképtelenné válik a Vízmű közgyűlése, döntést nem lehet másképp érvényesen hozni.

A jogi képviselő elmondta, hogy Pécs nem kívánt már tagokat delegálni a Vízmű igazgatóságába. Márpedig – mint a Dunántúli Napló kedden megírta –, a közgyűlést amiatt kellett összehívni, mert nem volt teljes létszámú az igazgatóság, ezért a cégbíróság meg is szüntetheti a Vízművet.

Bár alapesetben igaza lehet Pécsnek, ám a Vízmű egy múltbéli adminisztrációs hibára hivatkozik, miszerint ma nincs nyilvántartott többségi tulajdonos, így a kisebbségi részvényesek is összehívhatják a közgyűlést.

Új igazgatósági tagok - a Pécsi Vízmű Zrt. közleménye
 
A Pécsi Vízmű Zrt. arról tájékoztat, hogy a jelen levő részvényesek többsége egyetértett azzal, hogy a mai napon Pécsen közgyűlést tartsanak, és új tagokat választottak az igazgatóságba és a felügyelő bizottságba. Neer Józsefet, Koskovics Évát és Molnárné Szentesi Mariannt az igazgatóságba és Berecki Juditot a felügyelőbizottságba delegálta a társaság legfőbb döntéshozatali szerve. 
„Nehéz körülmények között eltelt másfél esztendő után abban bízom, hogy a mai közgyűlésen hozott döntések biztosítani fogják a Pécsi Vízmű működését” – mondta Nyirati István, a társaság vezérigazgatója.

Újabb törvénytelenség a Pécsi Vízműnél - dr. Szabó Iván sajtóközleménye

Megdöbbenve értesültünk a Pécsi Vízmű Zrt. mai közleményéről, melyben azt állítják, összehívták a társaság közgyűlését és azon döntéseket is hoztak: új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagokat választottak.
A Pécsi Vízmű Zrt. Alapszabályának 6.6.1 és 6.6.2 pontjai világosan kimondják, hogy Pécs jelenléte nélkül határozatképtelenné válik a közgyűlés, így pedig döntéseket sem lehet hozni, azok ugyanis érvénytelenek és jogszabálysértőek lennének.
Amennyiben a Pécsi Vízmű mai közleménye nem a média és a pécsiek szándékos félretájékoztatására, megtévesztésére irányuló tudatos álhír, akkor törvénytelenül jártak el és közokirathamisítást követtek el, amely miatt természetesen megtesszük a szükséges jogi lépéseket.
Ez már a sokadik eset, hogy világossá vált, a Pécsi Vízmű vezetését a múltban és most is hidegen hagyják a törvények és a jogszabályok, azokat magukra nézve nem tartják követendőnek.
Pécs azonban semmilyen módon nem kíván részt venni a törvénysértésekben, a pécsiek félretájékoztatásában és megtévesztésében.

dr. Szabó Iván
Pécs MJ Város képviseletét ellátó ügyvéd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!