Közélet

2006.04.27. 10:00

Vizsgálat az Állatkertben

Napokon belül dönt az önkormányzat arról, hogy tesz-e büntetőjogi feljelentést az állatkertben történt feltételezett visszaélésekkel kapcsolatban, amelyeket egy, a jegyző által elrendelt vizsgálat tárt fel. Az ügyvezető igazgató benyújtotta lemondását, amelyet a mai közgyűlés tárgyal.

Cseri László

– Március végén tettek panaszt az önkormányzatnál az Állatkert és Akvárium-Terrárium Kht. dolgozói, miután megalakították szakszervezetüket – tájékoztatta lapunkat dr. Papp Judit főjegyző. – Azonnal vizsgálatot rendeltem el, amely most befejeződött. A bejelentések döntő hányadát jogosnak találtuk.

A megállapítások szerint például két nap alatt elkészült egy 1,5 milliós trágyatároló, amelynek anyagköltsége 250–300 forint volt csak. Ráadásul használhatatlan – állítják a dolgozók –, mert nem tud alá állni a markoló. Valószínűsíthető, hogy a kivitelező elvitte a kht. által a mókusmajom-kifutóhoz vásárolt vasanyagot is. A mókusmajomház persze nem ezért használhatatlan, hanem azért, mert villanypásztorral vették körül, amely alkalmatlan a majmok tartására. Az oroszlánház kifutója sem működik, mert egy omlékony kőfal miatt leföldel a villanypásztor. A látogatók nap mint nap kérdezgetik, hol van az oroszlán, de a gondozók nem merik kiengedni az állatot.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Az fiatal látogatók jó esetben semmit nem vesznek észre abból, hogy az intézmény folyamatos gazdálkodási gondokkal küszködik
[/caption]A dolgozók azt kérdezik, hogy miért nem kerestek meg a vezetők hazai szakembereket, mielőtt nekiálltak a beruházásoknak. Igaz, Egyházi István referens 1,3 milliós belföldi szakmai kiküldetéseit a társaság megtérítette, ezenfelül voltak nyugati útjai is a korábbi igazgatónak, aki Németországba és Svédországba is elutazott – olvasható a beszámolóban. Ennek eredménye a vizsgálat szerint 110 ezer forintos vásárlás lett, amely egy műanyag nagypapát és nagymamát, továbbá öt műanyag állatot eredményezett. Pedig a műanyag nagyszülőkhöz a 6-os út mellett 18 ezer alatt hozzá lehet jutni.

Tegnap nem sikerült elérnünk az ügyvezető igazgatót

A kht. gazdasági vezetője 56 pontban sorolta fel észrevételeit a gazdálkodás tapasztalatairól, amelyet eljuttatott Pintér Tibor ügyvezetőhöz, aki tegnap elérhetetlennek bizonyult. Az ellenőrzések során az 56 pont megalapozottságát is vizsgálták. Megállapították, hogy az ügyvezető többek között felelős azért, mert elmulasztotta a 695 ezer forintos eszközhiány, állatelhullás stb. miatti felelősség megállapítására vonatkozó vizsgálatokat. Használatbavételi engedély nélkül vettek tényleges használatba több komoly problémát felvető épületet. Cél nélküli kiküldetéseket engedélyezett, miként indokolatlan beszerzéseket is. Több mint 1,3 millióra rúgnak az indokolatlan, gazdaságtalan kivitelezések. Olyan állatbeszerzések történtek, amelyek során a fogadás feltételeit nem teremtették meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!