Közélet

2014.09.23. 18:58

Vizsgálat indult a fészkek ügyében a zöldhatóságnál

Még nem tudható, hogy történt-e valós természetvédelmi károkozás. Ha igen, jöhet a bírság is.

Nógrádi L. (Dunántúli Napló)

A vélhetően levert rózsadombi fecskefészkek ügyében vizsgálatot indított az illetékes Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség – közölte a hatóság lapunkkal.

Amint arról a hétfői Dunántúli Naplóban egy olvasónk jelzését követően beszámoltunk, a pécsi Gadó utca házairól mintegy száz molnárfecske-fészek tűnt el.

A zöldhatóság tájékoztatása szerint az ügy még nem tisztázott, ezért egyelőre nem tudható, hogy történt-e valós természetvédelmi károkozás. Ha ez megállapítást nyer, és az elkövető kilétére fény derül, természetvédelmi bírságot fognak kiszabni – közölték.

A szakértők is megerősítették, hogy a fecskék fészkeinek engedély nélküli eltávolítása törvénybe ütközik. A fészkek leszedése, áttelepítése, az érintett épületrész felújítása – költési időszaktól függetlenül – egész évben engedélyköteles tevékenységnek minősül. A hatóság ugyanakkor nem kapott erről a helyszínről ilyen engedély kiadására kérést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!