Közélet

2016.02.11. 16:11

Vonzó a külföldi tanulás a baranyai diákok körében is

Sok fiatal képzeli el külföldi egyetemen a jövőjét – igaz, a legtöbben inkább csak egy-egy félévet töltenének kinn.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Egy, a közelmúltban véget ért Educatio kiállításon elvégzett kutatás eredményei azt mutatják, hogy a továbbtanulás előtt álló fiatalok majdnem fele (47 százaléka) szeretne külföldön továbbtanulni. A képet persze érdemes árnyalni: bár a tavalyi adatokhoz képest a duplájára nőtt azon felvételizők száma, akik a teljes képzést külföldön végeznék el, ez még mindig csak 14 százalék – magyarul azért a legtöbben még mindig magyar egyetemekben, főiskolákban gondolkodnak. Tény ugyanakkor az is, hogy a fiatalok közül nagyon sokan azért néhány szemesztert szeretnének külföldön tölteni, például ösztöndíj, diákcsereprogram segítségével.

A lehetőségekre nem lehet panasz: évről évre egyre több külföldi egyetem reklámozza magát a magyar középiskolákban. Ausztria, Anglia, Skócia, Dánia – ezen országok állnak a népszerűségi lista élén, ám az Egyesült Államokat vagy éppen Finnországot is egyre többen választják célállomásul. Ezen helyeken lehet olyan oktatási intézményt találni, ahol nincsen semmiféle tandíj, „mindössze” a kinti életet kell fedezni. Ez azonban komoly kiadást is jelenthet: az albérletet, a tömegközlekedést, a rezsiköltségeket nem feltétlenül magyar pénztárcákhoz tervezték.

Nincs csalódás

– Azért mentem ki, mert szerettem volna világot látni, tapasztalatot szerezni – meséli a Dániában tanuló Bence. – Ezenfelül vonzott a hallgatói szerződés nélküli, ingyenes oktatás, melyről sok pozitív dolgot olvastam, és a nemzetközi környezet. Semmiben sem csalódtam: az otthoni, akár 100 résztvevős előadások helyett 20–40 fős osztályok vannak, fix tanteremmel. A tanárok is közvetlenebbek, kevésbé katonás a rend. Kiemelt szerepet kap a munka világával való kapcsolat. A mi tizenkilenc fős osztályunkban viszonylag sok, öt magyar tanuló van, de általában más nemzetközi, angol nyelvű osztályokban is van legalább egy-kettő.

Nem baj, ha kipróbálják magukat

– Az iskolában folyamatosan kapunk promóciós anyagokat külföldi egyetemektől, s mi ezeket meg is osztjuk a diákokkal – mondta el kérdésünkre Rajnai Richárd, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola igazgatója. – Szerintem ezzel semmi probléma nincsen: sehol sincsen az deklarálva, hogy egy magyar fiatal lehetőség szerint magyar egyetemen tanuljon tovább. A külföldi tanulás során világot lát, más kultúrákkal találkozik, nyitottabb, tájékozottabb lesz.

Sokat érhet az idegen diploma is

– Összesen öt külföldi egyetemre adtam be a jelentkezésemet, ezek közül megyek majd az egyikre – tudtuk meg az érettségire készülő pécsi Verebes Mihálytól. – Már 2014 októberében eldöntöttem, hogy az érettségit követően külföldön folytatom a tanulmányaimat, a szüleim is rábólintottak az ötletre, nem volt ebből semmi probléma. Utánanéztem az elhelyezkedési esélyeknek, s azt láttam, hogy alkalmazott grafikusként sokkal komolyabb esélyeim vannak akkor, ha egy jó nevű külföldi egyetemen szerzek majd diplomát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!