Közélet

2016.01.07. 17:16

Weintraut Rita Parkinson-kórosoknak szervez találkozókat

Egy új kezdeményezés részeként Parkinson-kórral küzdő betegeknek szerveznek előadás-sorozatot és beszélgetést Pécsett. Az ötletgazdával, Weintraut Ritával beszélgettünk.

Fülöp Zoltán

– A Parkinson-kórt a legtöbben az amerikai színész, Michael J. Fox nevével kötik össze. De, gondolom, nem azért kezdett el ezzel foglalkozni, mert ő a kedvence.
– Valóban nem. A Trieszti Tudományegyetemen tanultam idegtudományt, amikor az egyik oktató javasolta ezt a témát. Ledöbbentett, amikor elolvastam a kapott cikkeket, belemerültem a témába, később a szakdolgozatomat is ebből írtam, s ezt viszem tovább most a doktori iskolában is, a témavezetőm dr. Karádi Kázmér. És ha már Michael J. Fox neve elhangzott, el kell mondanom, hogy az ő alapítványa támogatja leginkább az ilyen jellegű kutatásokat.

– Egy jelen pillanatban gyógyíthatatlan betegségről beszélünk, ugye?
– Így van, nem lehet gyógyítani, de a tüneteket kezelni igen – sőt, a betegség első szakaszában a teljes tünetmentesség is elérhető. Becslések szerint ma Magyarországon 16-20 ezer ember küzd ezzel a betegséggel, világszerte pedig 7-10 millió. Bár pontos adataink nincsenek, egy Pécs nagyságú városban nagyjából 100-200 beteggel számolhatunk.

– Nekik szervezték a Parkinson Tudástár rendezvénysorozatot?
– Nekik, a családtagjaiknak, és minden érdeklődőnek. Az információk ugyanis nehezen jutnak el az érintettekhez. A Parkinson-betegségről tudni kell, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem csak arról szól, hogy remegni kezd a kéz – beszélhetünk például teljes lefagyásról, ami miatt hosszú percekig nem tud megmozdulni a beteg, előfordulhat szellemi hanyatlás, depresszió, alvászavar. Ez a hétköznapi életet nagyon megnehezíti, erre a családtagoknak is fel kell készülni.

– Elsősorban erről szólnak az előadások? A felkészülésről?
– Többek között ilyenekről, de szerintem legalább ilyen fontos, hogy a résztvevők megismerjék egymást, beszéljenek a hétköznapjaikról, és felismerjék, hogy mások is küzdenek hasonló gondokkal. A betegeknél mindig eljön a „miért pont én?” fázisa, s ilyenkor nagy segítség lehet, ha tudja, hogy nincs egyedül.

– Az ottani segítség a hétköznapokra is kihat?
– Tudni kell, hogy minél idősebb valaki, annál nagyobb az esély a megbetegedésre, s ez már csak azért is baj, mert elöregedő társadalomban élünk. Ugyanakkor a Parkinsonnal hosszú évekig lehet élni, ha tudatosan állunk hozzá. A depresszió és az apátia óhatatlanul is megjelenik, de ha van segítség, akkor ezek jelentősen csökkenthetők, kezelhetők. A közös foglalkozások ezen a téren komoly eredményeket érhetnek el.

Korábban újságíróként is dolgozott

Weintraut Rita Pécsen született 1989-ben. Általános iskolába Pécsváradon járt, majd a pécsi Radnóti Miklós Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett 2008-ban. Ezt követően a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, pszichológia szakon tanult tovább, kognitív pszichológia szakirányon. Éveken keresztül dolgozott az egyetemi lapnál, az Univ Pécsnél. 2014-ben diplomázott, és ekkor kezdte a doktori iskolát is. Egy éve segítő tagja a Pécsi Parkinson Betegek Egyesületének.

A négy alkalmas Parkinson Tudástár rendezvénysorozat egyik szervezője – a következő előadás és beszélgetés január harmincadikán lesz a pécsi Vasutas Művelődési Házban (Várady Antal u. 7/2).

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!