Közélet

2011.09.27. 10:12

WikiLeaks: Megőrült Pécs polgármestere a szegedi MSZP-s vezető szerint

Őrültnek nevezte Szeged polgármestere Páva Zsoltot a vízműfoglalás miatt - írja a Népszabadság WikiLeaks-dokumentumok alapján. Egy elemzés szerint a Tubes körüli felhajtás és az összecsapás a Suezzel is csak elterelés volt.

Bama.hu (forrás: nol.hu, WikiLeaks)

Számos újabb, Péccsel kapcslatos bizalmas dokumentumot tett közzé a WikiLeaks. Az amerikai diplomáciai táviratokban fontos helyet kapott a Pécsi Vízmű Zrt. ügye - írja a Népszabadság.

Botka László, Szeged szocialista polgármestere élesen bírálta Páva Zsoltot egy bizalmas jelentés szerint, amelyet a budapesti amerikai nagykövetség küldött haza 2009. novemberében - írja a Népszabadság.
A jelentés szerint az MSZP-s polgármester, aki a „külföldi befektetők nagy barátja”, egy háttérbeszélgetésen azt mondta, „őrültnek” tartja Páva Zsolt pécsi polgármestert, amiért vissza akarja szerezni a vízműszolgáltatót a francia Sueztől. 

Botka nyíltan „businesspárti”, és rendszeresen találkozik a Szegeden befektető külföldi (elsősorban a vízművet és az áramszolgáltatót működtető francia) cégek vezetőivel. Szerinte egész Magyarországra rossz fényt vet a pécsi vízművita - áll a bizalmas jelentésben, amelyet eredeti formájában itt olvashat.

----------------------------------------------------------------------------
A pécsi vízmű-csata cikkei egybegyűjtve - dosszié
----------------------------------------------------------------------------

„Hála istennek, hogy vannak a bankok”

A Pécsről kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratokban fontos helyet kapott a Pécsi Vízmű Zrt. ügye - írja másik cikkében a lap. A jelentésekben az amerikai diplomaták részletesen beszámoltak azokról a beszélgetésekről, amelyeket Páva Zsolttal, Pécs fideszes polgármesterével folytattak. Meglepte őket Páva halk stílusa, nem ilyennek képzelték azt a politikust, aki visszafoglalja a vízművet, és demonstrációt szervez a Tubesre tervezett NATO-radar ellen. Páva a Suez rendellenes üzleteivel indokolta a város lépését. Azt Páva elismerte, hogy Pécsnek az ügy lezártával kárpótolnia kell majd a Suezt, a diplomaták szerint ennek mértéke nem ismert, de arról a polgármester is beszélt, hogy zűrös a költségvetésük, mert visszaestek a város bevételei - foglalja össze a jelentések tartalmát a Népszabadság.
– Hála istennek, hogy vannak a bankok – mondta a távirat szerint Páva az amerikaiaknak.

----------------------------------------------------------------------------
Harc a lokátor ellen - cikkeink a témában
----------------------------------------------------------------------------

Vízműfoglalás és Tubes-harc, elterelésként?

Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet táviratában (amelyet itt olvashat eredetiben) arra következtetett, hogy Páva Zsolt a Suez- és a Tubes-ügyet elterelő hadműveletként használta. Arról akarta elterelni a figyelmet, hogy Pécs nem tudott idejében felkészülni az Európa Kulturális Fővárosa szerepre. Így Pécs központja még az EKF évében, 2010-ben is építkezések szabdalta terület volt. A nagykövet úgy látta, hogy EKF dolgában a város fideszes irányítói ugyanolyan alkalmatlanok voltak, mint a korábbi szocialista vezetés - áll a jelentésben.

Virrasztás a Tubesen - videónk 2009 decemberéből

Pécs – ablak a magyar politikára? című jelentésében a nagykövet azt írta, amikor megkérdezék a radar tubesi helyszíne miatti tiltakozásáról, Páva sietve megjegyezte, hogy semmi baja a NATO-val, magánemberként nem is tiltakozott volna a lokátor megépítése ellen.  – Két radar már megépült, tudom, hogy egy harmadikra is szükség van  – idézte a Páva Zsolt szavait a jelentés. A polgármester azt állította, a tubesi demonstrációval a választóinak aggályaira válaszolt, mert ők úgy érzik, a lokátor túl közel lenne a lakott területhez. 
– Nézze, ha a város határán kívül lenne, nem ellenezném  – jelentette ki a polgármester a Kounalakis nagykövet táviratában foglaltak szerint.

Páva: szó sem volt elterelésről

Páva Zsolt a Dunántúli Napló munkatársának azt mondta: nem hiszi, hogy Botka László a szó szoros értelmében őrültnek tartaná. Ezt a jelzőt, ha egyáltalán használta a szegedi polgármester, minden bizonnyal egy kötetlen beszélgetés során tehette. A pécsi polgármester hozzátette, a kiszivárogtatások mindenki számára arra figyelmeztetnek, hogy ilyen alkalmakkor is cizelláltan fogalmazzon.

A nagykövet vélekedésére – miszerint elterelési szándék állhatott a vízmű elfoglalása és a tubesi demonstráció mögött – Páva Zsolt szintén reagált. A polgármester kifejtette, két év távlatából már nem tudja felidézni, pontosan miről és mikor beszélt amerikai diplomatákkal. Szerinte teljesen hamis következtetés, hogy a vízmű ügye elterelő hadművelet lett volna. Szerinte az EKF-el kapcsolatos beruházásokat, előkészületeket sikerült felgyorsítania az új városvezetésnek, s ezt követően a sajtóban is kevesebb lett az ezzel összefüggő negatív kicsengésű híradás.

A Tubesről szólva Páva Zsolt azt mondta, már évekkel a megválasztása előtt következetesen kiállt a radar Pécsre való telepítése ellen. Leszögezte, ma is úgy véli, hogy az országnak a NATO szövetségeseként meg kell építeni a radarállomást, csak nem Pécsett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!