Közélet

2012.09.14. 11:29

Zeneakadémia lesz Pécsett?

Könnyen lehet, hogy a vidéki városok közül az országban egyedüliként rövidesen két egyeteme is lesz Pécsnek. Körvonalazódik ugyanis egy a Kodály Központra és a Zsolnay-negyedre építkező önálló új művészeti vagy zeneművészeti campus.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Az az elképzelés, hogy a PTE Művészeti Karának egészéből vagy egyes részeiből, hangsúlyosan a Zeneművészeti Intézetből, illetve egy létrehozandó új művészetpedagógiai központból önálló új egyetemet hozzunk létre – tudtuk meg Hoppál Pétertől, a projekt koordinátorától.

A Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központ intézményi hátterével így hosszú távon megoldódna a két objektum fenntartása is, melynek központi támogatása – az évi 500 millió forint –, csak 2014-ig biztosított.

Nem sérülnének a Pécsi Tudományegyetem érdekei sem, hiszen nem csökkenne a karok száma, a Művészeti kar továbbra is megmaradna. Hónapok óta zajlanak az előkészületek a város kezdeményezésére, kormányszinten egybehangzóan támogatják a javaslatot, melyet az illetékes miniszter is jóváhagyott.

– A projekt megvalósításának nagyon az elején járunk – tudtuk meg Hoppál Pétertől, aki hozzátette, hogy a város és az egyetem között jövő kedden kezdődnek meg a részletes tárgyalások, ekkor egyeztet első ízben Páva Zsolt polgármester, Hoppál Péter országgyűlési képviselő és Bódis József rektor. Mint kiderült, a „pécsi Zeneakadémia” létrejöttének gondolatát azért is fogadták igen kedvezően kormányszinten, mert nemzetközi versenygyőztes művészek kerültek ki innen a közelmúltban vagy tanulnak itt jelenleg is. Például Baráti Kristóf hegedűművész, Bencze Csaba harsonaművész, szeptembertől pedig Várdai István gordonkaművész is itt folytatja tanulmányait.

-------------------------------------------------------------------------
Ön szerint szükség van Pécsett zeneművészeti egyetemre? Szavazzon a középső hasábban!
-------------------------------------------------------------------------

Most 400 diák tanul 48 zenei szakirányon

A PTE ZENEMŰVÉSZETI INTÉZET ma a Zsolnay-negyed egyetemi részlegében tevékenykedik, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti karának részeként. Vas Bence gitárművész, az intézet igazgatója beszámolt lapunknak a zenei képzés pillanatnyi méreteiről is. A Zeneművészeti Intézetnek 70 minősített oktatója és 400 hallgatója van. A zenei képzés 48 szakirányon zajlik, és az általuk használatos termek, irodák összmérete 2400 négyzetméter. Emellett azonban vannak a karnak közös használatú előadói, közös a könyvtár és a dékáni igazgatás is.

TUDNI KELL azt is, hogy bár csak hat éve zajlik még Pécsett hangszeres képzés, az országban egyedül itt van Budapesten kívül zeneművészeti doktoriskola, a minősített oktatókat illetően pedig a pécsi tanári állomány vetekszik a fővárosi Zeneakadémiáéval.

Új képzési formák és középfokú hatások

MINT HOPPÁL PÉTER, a projekt kormány által megbízott koordinátora, Pécs oktatási és kulturális bizottságának elnöke kifejtette, az új egyetem a Zsolnay-negyed és a Kodály Központ intézményi hátterét is felhasználná, vagyis a létrehozott új campusszal együtt állami átvételbe kerülhetne a két kulturális objektum is. Ez pedig intézményátszervezésekkel, létszámváltozásokkal járhat. Mindenesetre nem leépítésekben, inkább bővülésben kell gondolkodni, hiszen új képzési formák bevezetésével szeretnék az új egyetemet vonzóvá tenni mindenfelé az országban. Ugyanakkor korszerűsödhetne az egyébként igen elismert pécsi középfokú gyakorlati zenei oktatás színvonala és intézményhálózata is – nem utolsósorban a Kodály Központ, valamint a ház rezidens zenekara, a Pannon Filharmonikusoknak a rendszerbe kapcsolásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!