Közélet

2011.03.17. 11:53

Zsiráf kómából tért vissza, és nagyon él

Ahogy ülünk a kora tavaszban kedvenc, Szabadság úti vendéglője teraszán, körülbelül hárompercenként köszön neki valaki: Szia, Zsiráf, Helló, Zsiráfkám, hogy s mint? Ő Stumpf Árpád, akit könnyű szeretni.

Méhes Károly (Dunántúli Napló)

Édesanyjával, Marikával jön, így derül ki, hogy a hórihorgas művész Öcsi névre hallgat, jogosan, ugyanis három nővére után ő volt a legkisebb, csak aztán jól megnőtt.

Amúgy Zsiráf olyan, mint mindig: lelkes, mosolyog, mondja, amit tud, alig lehet felsorolni, mennyi mindennel foglalkozik. Délelőttönként tanít a Fogd a kezem Alapítványnál, majd a délutánjai megoszlanak a rajzolás, az előkészítők és a kóruspróbák között. A kommunikációban segít a telefonja, ami beszél hozzá (mivel kómába esésekor a bal agyféltekéje sérült), otthon laptopozik; egy gondja, hogy logopédusa szülni ment, így beszédfejlődése most stagnál, ami néha azért felbosszantja.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Stumpf Árpád társaságában az ember csak mosolyogni tud
[/caption]


Annak örül a leginkább, hogy minden művészeti tevékenységet képes űzni, érdekes módon az énekléssel sincs semmi gondja, ezért – mint A király beszéde című filmben – néha énekelve adja elő, mit is akar.

Mert Stumpf Árpád nagyon akar, egyrészt minél egészségesebb lenni, ráadásul tele van tervekkel.

A még Tasnádi Péter polgármester segítségével létrehozott Zsirart Alapítvány keretei között gyűjt gyógyszerre, egyebekre, és itt tárja az érdeklődők elé műveit is. Mert otthon csak rajzol, rajzol és rajzol, lassan nem fér el a lakásban a sok papírlap.

Ha elfárad, a zene segít:

– Mindig hallgatok valamit, mert különben a beépített szívbillentyű kalapál a fülemben! – mondja ezt is szélesen mosolyogva.
A nyárra pedig tábort tervez, saját házuk kertjében: lehet majd rajzolni, filmezni, fotózni, színházasdit művelni, mert Zsiráf talán a gyerekek között érzi magát a leginkább otthon.

Diplomázott, autót vezet

Stumpf Árpád 1973-ban született Pécsett. Marfan-szindrómától szenved, ezért kellett háromszor megoperálni a szívét. A harmadik operációnál klinikai halál állapotába került, aminek következményeitől máig szenved, gyógyszerekkel él. De ettől függetlenül 2005-ben szobrász diplomát szerzett, képes autót vezetni, több kórusban énekel. Májusban Villányban lesz kiállítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!