Közélet

2016.05.26. 10:04

Zsolnay-gyár: tízmilliárdok miatt törhetett ki a háború

Több tízmilliárdos remélt üzlet miatt törhetett ki a „Zsolnay-háború”. A Zsolnay új kérője pedig egy olyan építőipari cég lehet, amely több nagy kormányzati megrendelésnél is befutó volt.

Babos Attila

Ötvennégymillió forint veszteséggel fogadhatják el jövő hétfőn a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 2015. évi mérlegét. Ez duplája az egy évvel ezelőtti veszteségnek, miközben az árbevétel stagnált, a rövid lejáratú kötelezettség 714-ről 791 millióra, benne a rövid lejáratú hitel 367-ről 405 millióra nőtt. Ráadásul a Zsolnayhoz a napokban a tudomásunk szerint 260 milliós fizetési felszólítás érkezett az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank lejárt tartozását követelve. Ha a pécsi gyár nem fizet, akár 15 nappal később megindulhat egy irányított állami felszámolás.

Sem előbbi, sem utóbbi hírt nem cáfolta tegnap lapunknak Cséplő Petra, a Zsolnay Zrt. igazgatóságának elnöke, a többségi tulajdonos Bachar Najari felesége, de azt mondta, csodálkozna, ha felszámolás indulna. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a közelmúltban kapott nagy megrendeléseiknek köszönhetően idén nyereséges lesz a manufaktúra, amit ők addig is szeretnék működtetni, a veszteséget finanszírozva.

A Budai várban lévő Szent István-terem, illetve a részben jordán kézben lévő, szintén fővárosi Párizsi udvar felújítása összesen majdnem félmilliárd forintos megrendelést jelent a Zsolnaynak.

És éppen ez az a vonal, a pirogránit és az épületkerámia, ami a nagy üzletet rejti a jövőben a Zsolnay mindenkori tulajdonosának, s a valódi oka annak értesüléseink szerint, amely miatt valójában kitört a Zsolnay-háború. Úgy tudjuk, emiatt tűnt fel egy mostanság sokmilliárdos kormányzati megrendeléseket nyerő, eredendően győri építőipari cég, a WHB, a West Hungária Bau Kft. a Zsolnay kérőjeként.

Megtámadják a vitatott apportot

Beadta a keresetét a Pécsi Törvényszékhez a Zsolnay vezetése két tag, az önkormányzat és a Pécs Holding kizárásával kapcsolatosan, ezt Cséplő Petra is elmondta, és a bíróság is megerősítette. Dr. Szabó Iván, a pécsi önkormányzat jogi képviselője érdeklődésünkre azt mondta, ha kapnak hivatalos értesítést a keresetről, arra a megfelelő választ adják, amely arra is kiterjed, hogy a Zsolnay-közgyűlés szavazása szerintük jogszerűtlen volt. Hamarosan pedig benyújtják a bíróságra azt a keresetet, amelyben a Szindikátusi Szerződés alapján megtámadják a többségi tulajdonos 300 millió forint értéken nyújtott apportját, amelynek tárgya egy hajmáskéri lőtér és hidroglóbusz volt.


Megrendelések

A WHB vásárolta ki Orbán Viktor vejét az Elios Zrt.-ből, részt vettek a Várkert Bazár felújításában, s építik az új MTK-stadiont. Azt kérdeztük a cégtől, miért kívántak vásárolni Zsolnay-részvényeket, miért vették meg vagy tervezik megvenni az MFB-től a Zsolnay hiteltartozását, de annyit mondtak, nem kívánnak erről nyilatkozni.

Kormánydöntések

Hoppál Péter kulturális államtitkár nemrég a Zsolnay-gyár kapcsán a Hír Tv-nek nyilatkozva azt mondta, heteken belül jelentős kormánydöntésekre kerülhet sor, amelyek a szecessziós építészeti világ gyöngyszemeiből kiemelnek egy-két felújítandó objektumot, s ezek több tíz milliárdos nagyságrendű építkezések kell, hogy legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!