Közélet

2009.11.04. 08:43

Zsolnay: lebontják a rossz állapotú és a felesleges épületeket

A Zsolnay Kulturális Negyed ezekben a napokban nem éppen a legbiztatóbb látványt nyújtja annak, aki mellette elhaladtában az autó ablakából rápillant. A Zsolnay út mindkét oldalán bontanak.

Cs. L.

– Nem a műemlék épületeket tüntetik el – hangsúlyozza Komor István, a Zsolnay Örökségkezelő Kft. ügyvezetője. – Csupán egyetlen védett épület tetőzetét kellett elbontani a rossz állaga miatt, de azt is visszaépítik. A déli oldalon az ötvenes–hatvanas években készült toldalékokat eltávolítják, a 6-os út mentén egy volt nyersanyagraktárat elbontanak, egy másik épületnek pedig csak a vasbeton váza marad meg. A régi masszamalomból parkolóházat alakítanak ki.
Az északi oldal épületegyüttesében lévő egykori teniszpályán álló könnyűszerkezetes csarnokot lebontják, miként egy garázst és egy szerelőcsarnokot is, továbbá a laborépület új szárnyát.

Ennek helyére épül a vadonatúj, ezer négyzetméteres kiállítási tér, és ebben az épületszárnyban lesz majd a planetárium is. Ettől délre, a könnyűszerkezetes pirogránitüzemet is lebontják, ide az Ifjúsági Ház új épülete kerül a rendezvényteremmel. Eltűnik az egykori istálló, miként a díszes kémény közelében lévő, az alkotónegyednek helyet adó épületegyüttes toldaléképületei is. Ezeket a hatvanas években biggyesztették az eredeti építményekhez.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A markolóké a főszerep a Zsolnay mindkét oldalán (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

A bontás két alvállalkozó feladata. Egyikük az elbontott betonépületek anyagát ledarálja, és az így kapott anyagot a sóderbe keverve visszajuttatja az építkezésekhez.

– Elbontásra kerülnek azonban értékes anyagok is – magyarázta Komor István. – Például sómázas téglák, kerámia burkolóanyagok, az aszfaltburkolat alatt fellelhető sárga keramitkockák. A műemlékvédelmi hatóság elvárása az, hogy ezek közül amit csak lehet, vissza kell építeni. Erre a kivitelező külön gondot fordít.  

A rombolást építés követi

A tizenegymilliárdos Zsolnay Kulturális Negyed kivitelezését közbeszerzési eljárást követően a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. – Magyar Építő Zrt. konzorcium nyerte el. Az építést tizenkét épület elbontása előzi meg, a munkálatok mára a végéhez közelednek. Az EKF-program egyik legjelentősebb fejlesztése során a gyár mára leromlott állapotú és zömében hasznosítatlan műemlék épületeinek felújítása, és – különféle kulturális, közművelődési és oktatási funkciók idetelepítésével – pezsgő kulturális negyeddé történő átalakítása valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!