Közélet

2011.11.30. 19:30

Zsolnay-negyed: hétfőtől mindenütt szabad a séta

Újabb négy nap késéssel, de végre minden pontján megnyílik a Zsolnay-negyed, igaz, még csak „alapjáraton” üzemel majd a létesítmény.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

A Zsolnay-negyedben a „hagyományoknak megfelelően” a próbaüzem is csúszik egy kicsit, nem mától, hanem csak hétfőtől látogatható a teljes terület. Mint Merza Pétertől, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, az épületek többségére megvan már a használatbavételi engedély, de a teljes területre csak hétfőtől várható az összes szakhatóság jóváhagyás.

Ekkortól négy kapun át juthatnak be az érdeklődők: a Balokányliget felől, a Zsolnay út feletti gyalogoshídon, a Major utca felől, a Felsővámház utcából pedig a Ledinához közeli kapun át, illetve a Bóbita Bábszínház bejáratán. Az Egyetemi Negyed területén parkolóház is várja a látogatókat.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] November 5-én volt az utolsó bejárás (fotó: Laufer László, Dunántúli Napló)
[/caption]

A kultúrintézmények közül a Bóbita Bábszínház, a Kiállítótér már működik, míg a Gyugyi-gyűjtemény új látogatási rendje azonos a Cella Septichoráéval: téli időszakban (november 1.–március 31.) 10–16 óra között lehet ide bejutni.

Az első hónap legnagyobb szenzációja minden bizonnyal a Rózsaszín Zsolnay Kiállítás lesz, mely a tervek szerint december 21-én nyílik (amennyiben a kivitelező időben átadja az épületet). A gyár Zsolnay Vilmos korszak előtti, többnyire használati tárgyakból álló 1200 darabos rózsaszínű porcelánkollekcióját mutatják be, Winkler Barnabás magángyűjteményét, melyet a város állandó kiállításként szeretne a későbbiekben láttatni.

A büfék üzemeltetőit is kiválasztották már, de az igazi unikum, az Eozin Kávézó és Étterem csak tavasszal nyílik meg. A Tudomány Háza Labor néven fut tovább, és a Planetáriummal együtt valószínűleg januártól fog működni.

Végül a nagy nyitóünnepséget – amikor már minden üzemelni fog –, azaz a Zsolnay Fesztivált 2012. április 29-re tervezik, Zsolnay Vilmos születésnapjára.

Nyitva tartás és művészcsoportok

A Zsolnay-negyed közterület, így állandó nyitva tartása hétköznaponként 10-től hajnali 1 óráig tart (rendezvények kitolhatják ezt az időpontot).

A Pécsi Kulturális Központ épületei, az É78-as koncert- és rendezvényterem, valamint az É28-as épületben a művészeti csoportok termei 10-től 22 óráig vannak nyitva hétköznaponként, ha nincs kiemelt program. Minden olyan művészeti csoport, aminek jelenleg az Ifjúsági Ház ad otthont, átköltözik ide december közepén, és 2012. január közepétől a Pécsi Kulturális Központ É28-as épületében folytatják tevékenységüket. Bár a hely nagyobb, mint az IH volt, nemigen marad itt szabad kapacitás, mert az üres időpontokra és helyekre is bejelentkeztek új társaságok – többek között idekerül a Tanac, a Misina, az Orient Kísérleti Táncműhely, a Sziporka Gyermekszínpad, az Eurodance Táncszínház, a képzőművészeti szabadiskola.

Próbaüzem a koncertteremben

Hivatalos próbaüzem a Zsolnay-negyedben csak az É78 koncertteremben lesz. Itt december 8-án a Szőke Niki „B” Verzió fellépése az első a kisteremben, ekkor megy először élesben a színpadi világítás. 15-én pedig a hangtechnika debütál teljes közönséggel, Horváth Kornél, Alegre Corea, Dés László estjén. Álló koncert a nagyteremben első alkalommal december 29-én lesz, a Költözz velünk a Zsolnayba! című rendezvény keretében, a Punnany Massif szereplésével.

A Zsolnay-negyedben a Pécsi Kulturális Központ szervezésében az év utolsó rendezvénye 30-án Kulka János „Akarod vagy nem” című lemezbemutató estje lesz, ahol a 400 férőhelyes nézőtér vizsgázik. A koncerttermet elhúzható akusztikai fallal lehet kisebb és nagyobb részre bontani. A kisebb terem 70–80 fős ülőhelyekkel, a nagyobb 240 fős, fal nélkül 400 fős. Csak állóhelyekkel számolva 800-an férnek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!